googleb1fd7cd7ef71feda.html

Τετάρτη 5 Οκτωβρίου 2011

Η σκοτεινή ενέργεια «χάρισε» το Νόμπελ Φυσικής σε τρεις επιστήμονες

Σε τρεις επιστήμονες, δύο Αμερικανούς και έναν Αμερικανο-Αυστραλό, απονεμήθηκε το Νόμπελ Φυσικής επειδή ανακάλυψαν «προς μεγάλη τους έκπληξη» ότι το σύμπαν επεκτείνεται με ολοένα και μεγαλύτερη επιτάχυνση όταν παρατήρησαν απομακρυσμένα σούπερ νόβα.
Πρόκειται για τους Σαούλ Περλμιούτερ από το Εθνικό Εργαστήριο Λόρενς στο Πανεπιστήμιο του Μπέρκλεϊ της Καλιφόρνια, τον Άνταμ Ρις από το Πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς στη Βαλτιμόρη και τον Μπράιαν Σμιντ από το Εθνικό Πανεπιστήμιο της Αυστραλίας.
Ο Περλμιούτερ κέρδισε το μισό βραβείο, ενώ το υπόλοιπο το μοιράστηκαν οι άλλοι δύο επιστήμονες.
Το 1998, οι επιστήμονες ηγούνταν δύο ομάδων, που παρατηρούσαν μακρυνές εκρήξεις αστέρων (σούπερ νόβα). Έπειτα από παρατηρήσεις χρόνων, οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το σύμπαν διαστέλλεται με ταχύτητα που αυξάνεται συνεχώς. Ήταν ένα δεδομένο που δεν περίμεναν να βρουν και το οποίο άλλαξε το μοντέλο για το σύμπαν πάνω στο οποίο βασίζονται οι θεωρίες της επιστημονικής κοινότητας.
«Εδώ και έναν αιώνα ήταν γνωστό ότι το σύμπαν επεκτείνεται ως αποτέλεσμα του Μπιγκ Μπανγκ πριν από 14 δισεκατομμύρια χρόνια. Η ανακάλυψη όμως, ότι αυτή η επέκταση γίνεται με ολοένα και επιταχυνόμενο ρυθμό, είναι εκπληκτική. Αν συνεχίσει η αύξηση της ταχύτητας της επέκτασης, τότε το σύμπαν θα γίνει κάποια στιγμή πάγος», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Βασιλική Ακαδημία Επιστημών της Σουηδίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: