googleb1fd7cd7ef71feda.html

Κυριακή 9 Οκτωβρίου 2011

Ανοίξτε τα σχολεία τώρα!


Tου Αποστολου Δοξιαδη
Τη στιγμή αυτή, 650 σχολεία βρίσκονται υπό κατάληψη από ομάδες μαθητών που έχουν διακόψει με το «έτσι θέλω» τη λειτουργία τους. Γιατί, στην Ελλάδα του σήμερα, ακόμη και στα σχολεία, οι λίγοι μπορούν να επιβάλουν τη θέλησή τους στους πολλούς, με κίνητρα κομματικά, συμφεροντολογικά, ψυχοπαθολογικά, ή συνδυασμούς αυτών, χωρίς να συναντούν το παραμικρό εμπόδιο, από κανέναν.
Το κλειδί για την ερμηνεία του θέματος μάς το δίνει η φράση του μεγάλου Βρετανού στοχαστή Εντμουντ Μπερκ: «Το κακό θριαμβεύει στον κόσμο γιατί οι καλοί άνθρωποι δεν κάνουν τίποτε». Ποιοι είναι όμως αυτοί οι άνθρωποι –αν τους κάνουμε τη χάρη να τους αποκαλέσουμε «καλούς» – που δεν κάνουν τίποτε, εν προκειμένω;
Πρώτοι και καλύτεροι, φυσικά, είναι οι καθ’ ύλην αρμοδιότεροι: η ηγεσία και οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Παιδείας. Δεν καταλαβαίνω, αλήθεια, γιατί δεν αντιδρούν τόσα χρόνια στο αίσχος των καταλήψεων; Δε θέλουν ή είναι απλώς ανίκανοι; Δεν ντρέπονται, όμως; Γιατί, τι λόγο ύπαρξης έχει η εκτελεστική εξουσία, αν όχι να εφαρμόζει τον νόμο; Γιατί το υπουργείο δεν έχει κινήσει γη και ουρανό, μέσα στις δικές του δυνατότητες, και, όπου δεν τα καταφέρνει μ’ αυτές, πηγαίνοντας στις κατά τόπους εισαγγελίες, όπου υπάρχει σχολείο υπό κατάληψη, να υποβάλει μηνύσεις και να απαιτήσει την ενεργοποίηση των αρμοδίων οργάνων; Το ότι η Δικαιοσύνη μπορεί να κινηθεί μόνο αν διαπράττονται βανδαλισμοί είναι αναληθές. Η ίδια η κατάληψη παραβαίνει πολλαπλά τον ποινικό κώδικα και άρα υπεραρκεί για την εισαγγελική παρέμβαση. (Δύο παραδείγματα παραβάσεων: το άρθρο 189, που ορίζει ότι δεν μπορεί μια ομάδα να βιαιοπραγεί κατά προσώπων, όπως βιαιοπραγούν οι καταληψίες εμποδίζοντας την είσοδο άλλων στο σχολείο, και το 332, περί εξαναγκασμού σε παύση εργασίας – και υπάρχουν και πολλά άλλα.) Δεν μπορεί το υπουργείο να εξαντλεί τις αντιδράσεις του σε καταγγελίες των κομμάτων που υποκινούν τις καταλήψεις – ας το κάνουν αυτό οι δημοσιογράφοι. Δουλειά του είναι να λύσει το πρόβλημα. Αλίμονο αν η αρετή των πολιτικών εξαντλείται στις καταγγελίες ή, από την άλλη, στην ψήφιση νόμων. Να τους βράσουμε τους νόμους, αν δεν τηρούνται!
Διαβάστε Περισσότερα:http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_columns_2_09/10/2011_458815

Δεν υπάρχουν σχόλια: