googleb1fd7cd7ef71feda.html

Τρίτη 27 Αυγούστου 2013

Η υποθαλάσσια ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης στο ΕΣΠΑ...

Όταν υπάρχει σοβαρή κυβέρνηση τότε υπάρχει και σοβαρός σχεδιασμός. Κοσμογονία στο ενεργειακό τοπίο της νησιωτικής Ελλάδας δημιουργούν οι πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για την διασύνδεση Κυκλάδων και Κρήτης με το εθνικό δίκτυο. Οι πρωτοβουλίες αυτές θα έχουν σαν επόμενο βήμα την διασύνδεση και της Δωδεκανήσου, μάλλον μέσω Κρήτης και αποτελούν δικαίωση των προτάσεων και δημόσιων τοποθετήσεων που κάνουμε εδώ και χρόνια.
Ας θυμηθούμε σχετικό κείμενο του 2009: http://filpap.blogspot.com/2009/06/blog-post_17.html

"Η ολοκλήρωση της διασύνδεσης των νησιών θα διευρύνει τα περιθώρια εκμετάλλευσης των ΑΠΕ. Στα επόμενα χρόνια πρέπει να σχεδιάσουμε και να εφαρμόσουμε την διασύνδεση σε πρώτο στάδιο των συστημάτων Βορείου και Νοτίου Συγκροτήματος. Το μέγεθος του δικτύου θα φθάσει στα 350 MW. Στη συνέχεια πρέπει να προχωρήσουμε στη διασύνδεση του συστήματος της Δωδεκανήσου με το Εθνικό Δίκτυο μέσω Κυκλάδων, μεγάλο μέρος των οποίων έχει ήδη διασυνδεθεί με τον Εθνικό κορμό. Η ηλεκτρική διασύνδεση των νησιών με τον Εθνικό Κορμό θα εξασφαλίσει ποιοτική και οικονομική παροχή ενέργειας και θα αποτρέψει το σενάριο διασύνδεσης με την Τουρκία και ότι συνειρμούς δημιουργεί μια τέτοια σύνδεση."

Στο ΕΣΠΑ της περιόδου 2014-2020 θα ενταχθεί το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης της Κρήτης με την ηπειρωτική Ελλάδα με χρηματοδότηση με τη μέθοδο ΣΔΙΤ (Σύμπραξη Δημοσίου-Ιδιωτικού Τομέα) όπως προέκυψε από τη συνάντηση του ΥΠΑΝ, Κωστή Χατζηδάκη και του ΥΠΕΚΑ, Γιάννη Μανιάτη με αντικείμενο θέματα κοινής αρμοδιότητας των δύο υπουργείων.
Όσον αφορά στο υποβρύχιο καλώδιο που θα συνδέσει την Κρήτη με το δίκτυο της ηπειρωτικής Ελλάδας, το κόστος της επένδυσης κυμαίνεται από750 ως 800 εκ. ευρώ, είναι ένα έργο το οποίο ήδη έχει σημαντικό βαθμό ωρίμανσης των μελετών και μπορεί να γίνει πράξη τα επόμενα πέντε με έξι χρόνια, όπως γνωστοποίησε ο υπουργός Περιβάλλοντος.

Ειδικότερα, οι μελέτες για τη σύνδεση της Κρήτης με την ηπειρωτική Ελλάδα, βρίσκονται σε τελικό στάδιο και είναι πιθανό μέσα σε ένα χρόνο από σήμερα,μπορεί να προχωρήσει ο διεθνής διαγωνισμός.

Δεν υπάρχουν σχόλια: