googleb1fd7cd7ef71feda.html

Παρασκευή 23 Οκτωβρίου 2020

Η ΑΥΣΤΗΡΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΠΟΣΤΑΣΙΟΠΟΙΗΣΗ ΣΥΣΧΕΤΙΖΕΤΑΙ ΜΕ ΧΑΜΗΛΟΤΕΡΗ ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑ ΜΟΛΥΝΣΗΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΡΩΝΟΙΟ SARS-CoV-2

  

Σε μελέτη* της Σχολής Υγείας του Πανεπιστημίου Johns Hopkins αποδεικνύεται ότι η συχνή χρήση μέσων μαζικής μεταφοράς και ο αυξημένος χρόνος παραμονής σε αυτά, η συχνή επίσκεψη σε τόπους λατρείας ή η μετακίνηση από το σπίτι σε διάφορους χώρους (διασκέδασης ή δουλειάς) και η παραμονή σε αυτούς σχετίζεται με σημαντικά υψηλότερη πιθανότητα μόλυνσης από τον κορωνοϊό SARS-CoV-2. Αντίθετα, η τήρηση μέτρων αυστηρής κοινωνικής αποστασιοποίησης σε χώρους εκτός της οικίας σχετίζεται με σημαντικά χαμηλότερη πιθανότητα μόλυνσης σε σχέση με αυτούς που δεν τηρούν μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης. Μάλιστα το 81% των ατόμων ηλικίας μεγαλύτερης των 65 ετών τηρούν μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης σε υπαίθριες δραστηριότητες, ενώ μόνο το 58% των ηλικιών 18-24 ετών. Στο σημείο αυτό αξίζει να αναφερθεί η δραματική έκκληση Ελλήνων ειδικών να υπάρχει συναίνεση των κομμάτων, των συνδικαλιστών και των αρμοδίων στα υποδεικνυόμενα μέτρα για να σωθούν ζωές και να περιοριστούν οι δυσμενείς επιπτώσεις στην οικονομία με απρόβλεπτες επιπτώσεις στην κοινωνική συνοχή.
Συμπερασματικά, η κοινωνική αποστασιοποίηση κατά τις περισσότερες δραστηριότητες μας είναι ένα πολύ αποτελεσματικό μέτρο για τη μείωση της μετάδοσης του ιού SARS-CoV-2. Προσοχή πρέπει να δοθεί επίσης πέρα από ευαίσθητες δομές (γηροκομεία, φυλακές, χώροι διασκέδασης, κλπ.) και σε δραστηριότητες όπου υπάρχει μεγάλος αριθμός ατόμων (τόποι λατρείας, μέσα μαζικής μεταφοράς, πλατείες), όπου ακόμη και η χειρουργική μάσκα ενδέχεται να μην είναι επαρκής.
Τέλος, λόγω του γεγονότος ότι οι χαμηλές χειμερινές θερμοκρασίες είναι σύμμαχος του κορωνοϊού, και μία πρόσφατη και επικρατούσα μετάλλαξη του ιού προσέδωσε στον ιό ακόμα μεγαλύτερη λοιμωγονικότητα, επισημαίνεται –για μια ακόμη φορά- η σημασία της ατομικής ευθύνης για τις κοινωνικές δραστηριότητες ανεξάρτητα από το αν κάτι δεν απαγορεύεται διά νόμου. Μέχρι να ευδοκιμήσουν οι επιστημονικές προσπάθειες για παραγωγή εμβολίου ή φαρμάκου, θα πρέπει να βασιστούμε σε μη φαρμακευτικές παρεμβάσεις, όπως είναι η χρήση της μάσκας, η κοινωνική αποστασιοποίηση, η αποφυγή συγχρωτισμού και η υγιεινή των χεριών. Δυστυχώς πολλοί συμπολίτες μας δεν έχουν αντιληφθεί την κρισιμότητα της κατάστασης (λόγοι υγείας/οικονομίας και εθνικής ασφάλειας) και συνεχίζουν ακόμη και σε μονάδα γηροκομείου που βρίσκεται σε καραντίνα να μην φορούν ούτε μάσκα, ούτε γάντια, για να μην αναφερθώ σε αρκετούς υπαλλήλους εστιατορίων και σούπερ μάρκετ.
*Βιβλιογραφία. Steven J Clipman, et al. Rapid real-time tracking of non-pharmaceutical interventions and their association with SARS-CoV-2 positivity: The COVID-19 Pandemic Pulse Study. Clinical Infectious Diseases, 2020; DOI: 10.1093/cid/ciaa1313

Δεν υπάρχουν σχόλια: