Για εκατομμύρια ανθρώπους ανά τον κόσμο είναι διαθέσιμα εμβόλια mRNA (Pfizer και Moderna) και το συμβατικό εμβόλιο της AstraZeneca/Πανεπιστημίου Οξφόρδης και συστήνεται ο εμβολιασμός με δύο δόσεις. Η πρώτη δόση των εμβολίων προετοιμάζει το ανοσοποιητικό σύστημα ώστε να αναγνωρίσει και να «επιτεθεί» στην πρωτεΐνη της ακίδας που βρίσκεται στην επιφάνεια του ιού SARS-CoV-2. Η δεύτερη δόση, λίγες εβδομάδες μετά, έχει ως στόχο να ενισχύσει τον τίτλο των αντισωμάτων για να προσδώσει καλύτερη ανοσία.
Όσοι όμως έχουν νοσήσει με λοίμωξη COVID-19, πρέπει αδιαμφισβήτητα να εμβολιαστούν για να μεγιστοποιήσουν την προστασία ενάντια στην επαναλοίμωξη, αλλά επειδή έχουν μία ήδη υπάρχουσα φυσική ανοσία, δημιουργείται το ερώτημα αν μία δόση θα ήταν αρκετή. Η μέχρι τωρα άποψη, λόγω πειραματικών δεδομένων, ήταν ότι η ανοσολογική απάντηση των ασθενών που έχουν λάβει μία δόση εμβολίου και έχουν ιστορικό λοίμωξης COVID-19 είναι ίδια ή και καλύτερη από κάποιον που έχει λάβει δύο δόσεις χωρίς να έχει νοσήσει. Η υψηλή αποτελεσματικότητα των mRNA εμβολίων μετά από την πρώτη δόση στην πλειοψηφία των εμβολιασμένων (Pfizer 90% και Moderna 92,1%) έχει οδηγήσει τους ερευνητές στη σκέψη ότι μία δόση θα είναι αρκετή έτσι ώστε να εμβολιαστεί μεγαλύτερη μερίδα του πληθυσμού. Μελέτη δείχνει ότι και μία δόση του εμβολίου της AstraZeneca είχε ως αποτέλεσμα πολύ ισχυρή ανοσοαπόκριση σε γιατρούς που είχαν μολυνθεί. Τα συνολικά δηλ. αποτελέσματα «υποστηρίζουν τον εμβολιασμό μίας δόσης ως στρατηγική για άτομα που είχαν προσβληθεί προηγουμένως. Αυτή την πολιτική ακολουθούν η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιταλία και η Ελλάδα, μεταξύ άλλων χωρών, και συμβουλεύουν να γίνει μόνο μία δόση εμβολίου για άτομα με υγιές ανοσοποιητικό σύστημα και επιβεβαιωμένη προηγούμενη διάγνωση. Ωστόσο δεδομένης της περιορισμένης διαθεσιμότητας των εμβολίων είναι εύλογη η σκέψη αναβολής της δεύτερης δόσης του εμβολίου, καθώς αποτελεί ένα σοβαρό θέμα παγκόσμιας υγείας, όταν περιμένουν εκατομμύρια άνθρωποι ανεμβολίαστα.
Όμως δεν ακολουθούν όλες οι κυβερνήσεις αυτήν την προσέγγιση. Οι ΗΠΑ προς το παρόν, όπου τα εμβόλια είναι σχετικά άφθονα, ακολουθούν τη στρατηγική των δύο δόσεων του εμβολίου, χωρίς να χρειάζεται να διερευνάται εάν ο εμβολιαζόμενος είχε προηγούμενο ιστορικό μόλυνσης, Ο λόγος, ορισμένοι άνθρωποι που μολύνθηκαν με το ιό SARS-CoV-2 είχαν μια σχετικά ασθενή ανοσοαπόκριση. Μια τέτοια απάντηση είναι ιδιαίτερα συχνή σε ασυμπτωματικά άτομα. Διαπιστώθηκε ότι υπάρχει μια τεράστια γκάμα παραγωγής και διάρκειας των αντισωμάτων σε αυτά τα άτομα. Εκεί εξετάζεται να γίνεται τεστ ανίχνευσης των αντισωμάτων έναντι του COVID-19. Οπότε σε περίπτωση αμφιβολίας, συστήνεται η χορήγηση και δεύτερης δόσης.
*Βιβλιογραφία. Elie Dolgin. 8/7/2021. AFTER COVID, IS ONE VACCINE DOSE ENOUGH? Nature 595, 161-162
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου