googleb1fd7cd7ef71feda.html

Σάββατο 14 Αυγούστου 2021

Τι αλλάζει ο ερχομός του Delta variant και τι ξέρουμε έως τώρα.

 

Ξέρουμε πια ότι το Delta variant είναι σαφώς πιο μεταδοτικό. Ένας κολλάει περίπου 6. Στο πρώτο στέλεχος του κορονοϊού 1 κολλούσε 3 (σημείωση δική μου είναι ότι αυτό το ποσοστό εξ αρχής ήταν υποεκτιμημένο καθώς υποεκτιμουσε την αερογενη μετάδοση του ιού που την βλέπαμε εξ αρχής)
Πιθανόν επίσης να είναι πιο βαρύ. Οδηγεί λίγο πιο συχνά σε νοσηλεία σε νοσοκομείο.
Τι αλλάζει για τα εμβόλια.
Για τη σοβαρή νόσο αλλάζει ελάχιστα. Όλα τα εμβόλια δίνουν ακόμα μία ισχυρή και σχεδόν ΑΠΌΛΥΤΗ ΠΡΟΣΤΑΣΊΑ για τους ΠΕΡΙΣΣΌΤΕΡΟΥΣ εμβολιασμένους από σοβαρή νόσο και θάνατο.
Αλλάζει όμως για την μετάδοση και την ελαφριά νόσο.
Υπάρχουν στοιχεία πια πως το ιϊκό φορτίο στη μύτη των εμβολιασμενων είναι περίπου ίδιο με τον ανεμβολιαστων και υπάρχουν σειρές με μετάδοση μεταξύ των εμβολιασμενων με κανένα όμως να μην νοσεί σοβαρά όπως στην πρόσφατη μελέτη από το Βιετνάμ και τη μετάδοση εκεί σε 60 υγειονομικους.
Τι σημαίνει αυτό. Σημαίνει ΞΕΧΆΣΤΕ ΤΗΝ ΑΝΟΣΊΑ ΑΓΕΛΗΣ
Είναι αυτό μια ήττα για το εμβόλιο; Σε καμία περίπτωση.
Αυτό είναι μια ήττα για τους ανεμβολιαστους. Διότι σταματάει την προστασία των υπολοίπων μέσω των εμβολιασμενων. Ο ιός βρίσκει τους εμβολιασμένους και δεν σταματά. Τους κάνει ΚΑΜΊΑ ή ΕΛΑΦΡΙΆ νόσο και συνεχίζει τον δρόμο της για άλλους.
Θυμίζω ότι το εμβόλιο ΔΕΝ ΣΧΕΔΙΆΣΤΗΚΕ εξ αρχής για να αποτρέπει τη μετάδοση αλλά τη βαριά νόσο. Το σταμάτημα της μετάδοσης ήρθε σαν μια ευχάριστη έκπληξη και "παρενέργεια ".
Σημαίνει από τα πρόσφατα δεδομένα επίσης από πολλές μελέτες και από μια πρόσφατη στο Κατάρ ότι μάλλον χρειάζεται και τρίτη δόση τουλάχιστον για τους άνω των 60 και για τους ανοσοκατασταλμένους. Η μελέτη του Κατάρ έδειξε διαφορά στην συμπτωματική ελαφριά covid-19 μεταξύ των δύο mrna εμβολίων - το εμβόλιο της Pfizer πήγε χαμηλότερα από της Moderna - πιθανότατα επειδή το Moderna ξεκίνησε να γίνεται πολύ αργότερα εκεί.
Θα έχουν πρόβλημα οι ήδη εμβολιασμενοι;;ΌΧΙ
Εξαιρούνται οι ανοσοκατασταλμένοι και οι πολύ ηλικιωμένοι με προβλήματα. Γύρω από αυτούς για φέτος κάντε ένα τοίχος προστασίας. Οι βόλτες τους σε κλειστούς χώρους να είναι με μάσκα και οι παρέες τους να είναι όλοι εμβολιασμένοι.
Εμβολιαστε τα παιδιά σας. Φέτος το Δέλτα θα δείξει τα δόντια του και στα παιδιά με πολλές νοσηλειες και βαριές εικόνες και σε παιδιά.
Τι θα κάνει η ιατρική κοινότητα :
α) Θα εγκρίνει πιθανότατα 3η δόση σε ορισμένους όπως είπαμε παραπάνω.
β) θα φτιάξει - έχει ήδη αρχίσει - εμβόλιο ενδορινικο το οποίο θα κάνει ανοσία στο επίπεδο της εισόδου του ιού σταματώντας έτσι εξ αρχής τη μετάδοση
γ) πιθανώς να αλλάξει λίγο το εμβόλιο για καλύτερη προστασία από το Δέλτα (ίσως η τρίτη δόση να είναι αρκετή, ίσως όχι)
Τι θα κάνει η πολιτεία :
Αυτό είναι μια πολιτική απάντηση και πιστεύω ότι οι γιατροί θα πρέπει να πάψουν να κάνουν πολιτική. Και αυτό γιατί εφόσον ο εμβολιασμός θα βρει τοίχο, όπως έχει ήδη συμβεί, ουσιαστικά πρέπει να αποφασίσουμε ως κοινωνία πότε θα πάψει αυτό το πράγμα να κυριαρχεί στη δημόσια ζωή και στην οικονομία.
Πρέπει να απαντηθεί το ερώτημα αν αυτή τη στιγμή με την πλειονότητα των κατοίκων της χώρας εμβολιασμένους, αν έχει νόημα να προσπαθούμε με λοκνταουν να αποτρέψουμε κάτι που θα συμβεί αργά ή γρήγορα ΟΥΤΩΣ Ή ΑΛΛΩΣ. Δηλαδή να κολλήσουν ΌΛΟΙ ΟΙ ΑΝΕΜΒΟΛΙΑΣΤΟΙ και μερικοί εμβολιασμενοι.

Στα ιατρικά ερωτήματα ελπίζω να απάντησα. Στα πολιτικοκοινωνικα θα απαντήσουν άλλοι.


Δεν υπάρχουν σχόλια: