googleb1fd7cd7ef71feda.html

Σάββατο 4 Φεβρουαρίου 2023

4 Φεβρουαρίου 1943: ο Κώστας Περρίκος περνά στην αθανασία

 

Εκτελείται στο σκοπευτήριο Καισαριανής ο αρχηγός της αντιστασιακής οργάνωσης ΠΕΑΝ, Κώστας Περρίκος. Απότακτος αξιωματικός της Αεροπορίας (αποτάχτηκε το 1935 για κριτική της τότε κυβέρνησης και της στρατιωτικής ιεραρχίας σε άρθρα του στην «Εστία»), συνδέθηκε με τον Παναγιώτη Κανελλόπουλο, όπου το 1941 ίδρυσαν (μαζί με τους Αθανάσιο Σκούρα, Ιωάννη Κατεβάτη, Διονύσιο Παπαβασιλόπουλο, Γεώργιο Αλεξιάδη) την οργάνωση «Στρατιά Σκλαβωμένων Νικητών» που αργότερα μετονομάστηκε σε ΠΕΑΝ (Πανελλήνιος Ένωσις Αγωνιζομένων Νέων), με αντιμοναρχικό και πατριωτικό προσανατολισμό.

Εξέδιδαν την παράνομη εφημερίδα «Δόξα» με μεγάλη απήχηση στον Αθηναϊκό πληθυσμό, συνέλεγαν πληροφορίες για το στρατηγείο Μέσης Ανατολής και διατηρούσαν ουλαμό καταστροφών, που εκτέλεσε αρκετές πράξεις σαμποτάζ.

Κορυφαία στιγμή της δράσης τους ήταν η ανατίναξη των γραφείων της ΕΣΠΟ στις 20 Σεπτεμβρίου του 1942, προδοτικής οργάνωσης που στρατολογούσε εθελοντές για τα SS. Στις 11 Νοεμβρίου κατόπιν προδοσίας ο Περρίκος και οι συνεργάτες του συνελήφθησαν σε κρησφύγετο της οργάνωσης στην Καλλιθέα.

https://www.ptisidiastima.com/1943-kostas-perrikos-execution-2/


Δεν υπάρχουν σχόλια: