googleb1fd7cd7ef71feda.html

Σάββατο 11 Φεβρουαρίου 2023

Λεπτομέρειες από τους FT για τις μυστικές συναντήσεις Μητσοτάκη-Όσμπορν το ’21 και το ’22: Τι δίνει σε αντάλλαγμα για τα Γλυπτά

 

Την πρώτη συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρόεδρο των Επιτρόπων του Βρετανικού Μουσείου Τζορτζ Όσμπορν για τα Γλυπτά του Παρθενώνα σε ξενοδοχείο του Λονδίνου το Νοέμβριο του 2021 περιγράφει και αναλύει δημοσίευμα των Financial Times.

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, οι δύο άνδρες συναντήθηκαν υπό καθεστώς μυστικότητας διερωτούμενοι αν μπορούν «να γράψουν ιστορία».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης φέρεται να είπε σε συνεργάτες του μετά ότι υπήρξε «εμπιστοσύνη και σεβασμός», ενώ ο κ. Όσμπορν φέρεται να χαρακτήρισε τον Έλληνα Πρωθυπουργό «Ρίσι Σούνακ της Ελλάδας», δηλαδή «αποτελεσματικό τεχνοκράτη».

Οι πηγές της εφημερίδας αναφέρουν ότι ο Βρετανός πρώην Υπουργός Οικονομικών θεώρησε άμεσα ότι θα μπορούσε να βρεθεί μια λύση, αν και αρνείται να τοποθετηθεί δημοσίως «φοβούμενος πως οτιδήποτε πει θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί εναντίον του Πρωθυπουργού, που αντιμετωπίζει εκλογές τους προσεχείς μήνες».

Αναφορικά με την προοπτική λύσης, πηγή από το Βρετανικό Μουσείο δηλώνει: «Θα έπρεπε να μπορούσε να βρεθεί ένας διακανονισμός με τον οποίο ανά πάσα στιγμή κάποια από τα μάρμαρα θα βρίσκονται στο Λονδίνο και κάποια από αυτά θα βρίσκονται στην Αθήνα».

Στο σημείο αυτό το δημοσίευμα επισημαίνει ότι η Ελλάδα θεωρεί τα Γλυπτά κλεμμένα και ότι πρέπει να επιστραφούν άμεσα, αλλά και ότι η Βρετανία δεν σκοπεύει να αλλάξει το νόμο του 1963 που απαγορεύει την αφαίρεση αντικειμένων από τη συλλογή του Βρετανικού Μουσείου. «Η αποτυχία στην εύρεση λύσης είναι μία πολύ πραγματική πιθανότητα», γράφει η εφημερίδα.

Ως προς την πρόταση του κ. Όσμπορν, γίνεται λόγος για διάφορες στρατηγικές γεφύρωσης της διαφοράς, περιλαμβανομένης της «πολιτιστικής εκδοχής μιας ανταλλαγής ομήρων».

Διαβάστε περισσότερα:


https://hellasjournal.com/2023/02/leptomeries-apo-tous-ft-gia-tis-mistikes-sinantisis-mitsotaki-osmporn-to-20-ke-to-21-ti-dini-se-antallagma-gia-ta-glipta/


Δεν υπάρχουν σχόλια: