Καθώς οι ευρωπαϊκές οικονομίες στοχεύουν να μειώσουν την εξάρτησή τους από τη Ρωσία, ενώ παράλληλα εφαρμόζουν τα σχέδια για επίτευξη ουδετερότητας εκπομπών άνθρακα έως το 2050, τα κράτη-μέλη της ΕΕ πρέπει να βρουν εφικτούς τρόπους για να μειώσουν την εξάρτησή τους από τα ορυκτά καύσιμα.
Εδώ ακριβώς μπορεί να διαδραματίσει ρόλο το «πράσινο υδρογόνο». Αυτή η μορφή υδρογόνου παράγεται εξ ολοκλήρου με χρήση ανανεώσιμης ηλεκτρικής ενέργειας, όπως η αιολική ή η ηλιακή ενέργεια. Καθώς η ΕΕ στοχεύει να γίνει ουδέτερη ως προς τον άνθρακα έως το 2050, πολλοί στις Βρυξέλλες βλέπουν το υδρογόνο ως μια νέα πηγή ενέργειας που θα λειτουργήσει ως το κλειδί για την επίτευξη της μείωσης των εισαγωγών ορυκτών καυσίμων. Στη στρατηγική της για το υδρογόνο για το 2020, η ΕΕ δήλωσε ότι μέχρι το 2050, επιθυμεί το υδρογόνο να είναι βασική πηγή ενέργειας για βιομηχανίες που είναι δύσκολο να μηδενίσουν τον άνθρακα, όπως οι κλάδοι διύλισης και χημικών. Αυτό θα σήμαινε ότι το πράσινο υδρογόνο θα αντικαταστήσει το σημερινό υδρογόνο που βασίζεται στα ορυκτά καύσιμα στα διυλιστήρια, την παραγωγή αμμωνίας και την παραγωγή χάλυβα.
Ωστόσο, ακόμα κι αν οι τρέχουσες τιμές ενέργειας δίνουν κίνητρα στις βαριές βιομηχανίες να στραφούν στο πράσινο υδρογόνο, η προμήθειά του απλώς δεν υπάρχει. Η ΕΕ παράγει μόνο περίπου 10 εκατομμύρια τόνους υδρογόνου, και μάλιστα, πράγμα ειρωνικό, με την καύση πηγών έντασης CO2, όπως ο άνθρακας και το φυσικό αέριο, που αναφέρεται ότι παράγουν δέκα φορές περισσότερο CO2 από το υδρογόνο.
Η ΕΕ έχει δημιουργήσει μια Ευρωπαϊκή Συμμαχία Καθαρού Υδρογόνου, η οποία στοχεύει στη διευκόλυνση των επενδύσεων σε περισσότερα από 750 έργα, με έμφαση στην παραγωγή και τις υποδομές για την αντιμετώπιση της έλλειψης εγχώριας παραγωγής. Επί του παρόντος, η ΕΕ κατατάσσεται στην τρίτη θέση όσον αφορά την ικανότητα παραγωγής υδρογόνου μετά τις ΗΠΑ και την Κίνα.
Διαβάστε περισσότερα:
https://www.liberal.gr/think-tanks/oi-filodoxies-tis-ee-gia-ydrogono-enas-neos-pyretos-hrysoy
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου