googleb1fd7cd7ef71feda.html

Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου 2023

Τόσους αιώνες πριν σπίτια της αρχαίας γειτονιάς στη βάση του Μουσείου Ακρόπολης, είχαν το δικό τους, ιδιωτικό, αποχωρητήριο.

 

Από τον 2ο αι. μ.Χ. τα περισσότερα σπίτια της αρχαίας γειτονιάς στη βάση του Μουσείου Ακρόπολης, είχαν το δικό τους, ιδιωτικό, αποχωρητήριο. Ωστόσο, σε έναν ελεύθερο χώρο μεταξύ τριών δρόμων της ίδιας γειτονιάς (εικ. 1) κατασκευάζονταν και λειτουργούσαν δημόσια αποχωρητήρια, διαδοχικά από τον 2ο αι. π.Χ. έως τον 4ο - 5ο αι. μ.Χ. Τα δύο καλύτερα σωζόμενα είχαν τη μορφή οικίσκων και εξυπηρετούσαν ταυτόχρονα επτά ή οκτώ άτομα (εικ. 2). Οι εγκαταστάσεις αυτές ήταν μικρογραφίες των μεγάλων δημόσιων αποχωρητηρίων.
Παρότι σήμερα η ταυτόχρονη χρήση ενός τόσο ιδιωτικού χώρου ξενίζει, στην αρχαιότητα ήταν κανόνας, καθώς οι ηθικοί κώδικες και οι αντιλήψεις περί αιδούς και ιδιωτικότητας διέφεραν. Η ταυτόχρονη χρήση όμως από τα δύο φύλα αποτελούσε πρόβλημα και φαίνεται να το αντιμετώπιζαν καθιερώνοντας διαφορετικές ώρες λειτουργίας για άνδρες και γυναίκες, όπως και στα μικρά λουτρά.
ℹ️ Η ανασκαφή στη βάση του Μουσείου είναι επισκέψιμη καθημερινά, από τις 09:00 έως τις 17:00.



Δεν υπάρχουν σχόλια: