googleb1fd7cd7ef71feda.html

Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου 2023

Το πρώτο αυτοκίνητο κυψελών υδρογόνου στην Ελλάδα, κυκλοφορεί στην Κοζάνη: Αντί για ρύπους παράγει πόσιμο νερό

 Στους δρόμους της Κοζάνης κυκλοφορεί από χθες -και για πρώτη φορά στην Ελλάδα- ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο κυψελών υδρογόνου.

Πρόκειται για ένα SUV της Hyundai, το οποίο θα παρουσιαστεί επισήμως αύριο (7/2) στο ελληνικό κοινό κατά την έναρξη της 1ης Έκθεσης – Συνέδριο Καινοτομίας, που διοργανώνει η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, με σκοπό την ανάδειξη της χρήσης του υδρογόνου στις μεταφορές. Το γέμισμα της δεξαμενής του αυτοκινήτου διαρκεί πέντε λεπτά και εξασφαλίζει αυτονομία περίπου 600 χιλιομέτρων, ενώ αντί για ρύπους από την εξάτμιση, παράγει καθαρό πόσιμο νερό.

Το μοντέλο που κυκλοφορεί στην Κοζάνη φωτο ΑΠΕ-ΜΠΕ 

Σήμερα, στην Ευρώπη κυκλοφορούν περισσότερα από 5000 αυτοκίνητα υδρογόνου και λειτουργούν περί τους 200 σταθμούς ανεφοδιασμού με υδρογόνο. Στις Βρυξέλλες, όπου κυκλοφορεί το συγκεκριμένο αυτοκίνητο που παρουσιάζεται στην Κοζάνη, υπάρχουν τρεις σταθμοί υδρογόνου, κανένας όμως ακόμη στα Βαλκάνια. Δύο αυτοκινητοβιομηχανίες – η Hyundai και η Toyota- έχουν ήδη ξεκινήσει την εμπορική παραγωγή μοντέλων υδρογόνου, άλλες έχουν παρουσιάσει τα πρώτα επιδεικτικά μοντέλα και σχεδόν όλες επενδύουν στην τεχνολογία με την προοπτική να την εντάξουν άμεσα στην παραγωγική τους διαδικασία.

«Η τεχνολογία είναι αρκετά ώριμη, αλλά ακόμη σχετικά ακριβή, καθώς μέχρι να φτάσουμε σε βιομηχανική κλίμακα όλα τα κόστη παραγωγής είναι υψηλά. Όμως η Ευρωπαϊκή Ένωση επενδύει στο υδρογόνο, και στο επόμενο διάστημα θα δούμε όλη την οικονομία του υδρογόνου να αναπτύσσεται ραγδαία. Ήδη έχουν γίνει άλματα τα τελευταία χρόνια και το αμέσως επόμενο διάστημα αναμένεται να πέσουν οι τιμές», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο συνιδρυτής και διαχειριστής του CluBE – Cluster Βιοοικονομίας και Περιβάλλοντος Δυτικής Μακεδονίας, Νίκος Ντάβος. Ενδεικτικά θα πρέπει να αναφερθεί ότι η τιμή αγοράς του μοντέλου SUV που κυκλοφορεί στην Κοζάνη, φθάνει τις 90.000 ευρώ, σε σχέση με τιμή της τάξης των 50.000 αντίστοιχου μοντέλου με μηχανή εσωτερικής καύσης.

Διαβάστε περισσότερα:

https://hellasjournal.com/2023/02/protia-i-kozani-stous-dromous-tis-to-proto-aftokinito-idrogonou-ikologiko-ftini-katanalosi-megali-aftonomia-photo-video/

Δεν υπάρχουν σχόλια: