googleb1fd7cd7ef71feda.html

Δευτέρα 4 Απριλίου 2022

2 Απριλίου 1979: Ατύχημα στο Σβερντλόβσκ, το βιολογικό “Τσερνομπίλ”

 


Αμέλεια στο 19ο ερευνητικό εργαστήριο του Σοβιετικού Στρατού στα νότια προάστια του Σβερντλόβσκ (παλιό και σημερινό Γιεκατερίνενμπουργκ, στα Ουράλια) οδηγεί στην απελευθέρωση στην ατμόσφαιρα σπόρων “άνθρακα 836” με αποτέλεσμα τουλάχιστον 77 άτομα να μολυνθούν και τα 66 από αυτά να πεθάνουν λίγες μέρες μετά.

Η πόλη αποτελούσε βιομηχανικό κέντρο από τον 2ο Παγκόσμιο πόλεμο με πολλά πολεμικά εργοστάσια να λειτουργούν στην περιοχή, μεταξύ τους κι ένα εργαστήριο του στρατού, που μελετούσε βιολογικά όπλα. Το τελευταίο είχε δημιουργηθεί το 1953 μετά την ανακάλυψη σχετικών ιαπωνικών ερευνών στη Μαντζουρία.  Στις 30 Μαρτίου ένας εργάτης αφαίρεσε τα φίλτρα ενός φουγάρου, ενώ τα ξηραντήρια του άνθρακα είχαν σταματήσει τη λειτουργία τους. Άφησε ένα σημείωμα στον τμηματάρχη του αλλά δεν κατέγραψε το γεγονός στο βιβλίο συμβάντων, όπως όφειλε. Ο αντικαταστάτης του στη βάρδια δεν είδε τίποτα γραμμένο και άνοιξε ξανά τα ξηραντήρια, τα οποία όμως έβγαζαν τις αναθυμιάσεις τους από την καπνοδόχο. Πέρασαν αρκετές ώρες πριν κάποιος προσέξει πως το φίλτρο έλειπε και το ξανατοποθετήσει.

Από την επομένη οι εργάτες του διπλανού εργοστασίου κεραμικών αρρώστησαν μαζικά. Το εργαστήριο ενημέρωσε τη στρατιωτική διοίκηση αλλά όχι και τις πολιτικές αρχές. Πέρασαν μέρες πριν καταλάβουν τί έγινε και τότε, το πολιτικό γραφείο (μεταξύ τους κι ένα κομματικό στέλεχος ονόματι Μπορίς Γιέλτσιν, ο μετέπειτα πρόεδρος της χώρας) κινήθηκαν για να αποκρύψουν το γεγονός, διαδίδονταν πως οι εργάτες έπασχαν από τροφική δηλητηρίαση. 

Διαβάστε περισσότερα: 

https://www.ptisidiastima.com/1979-sverdlovsk-accident-2/

Δεν υπάρχουν σχόλια: