googleb1fd7cd7ef71feda.html

Πέμπτη 7 Απριλίου 2022

Τι πραγματικά συμβαίνει με τους λιγνίτες


O λιγνίτης δεν επανέρχεται στο ενεργειακό μείγμα της χώρας, η επιστράτευσή του είναι προσωρινή και το πάλαι ποτέ εθνικό μας καύσιμο δεν αποτελεί τη λύση για να πέσουν οι τιμές στο ρεύμα. Η παράταση λειτουργίας των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ, ενδεχόμενο που άφησε ανοικτό από την Κοζάνη ο πρωθυπουργός, εφόσον απαιτηθεί από τις εξελίξεις στο μέτωπο των τιμών, δεν ανατρέπει το χρονοδιάγραμμα της απολιγνιτοποίησης. Ούτε φυσικά τη στρατηγική απόφαση για την μετάβαση στις ΑΠΕ. Τουναντίον, οι επενδύσεις σε αυτές θα επιταχυνθούν. Οι κορώνες της αντιπολίτευσης ότι η απολιγνιτοποιήση ευθύνεται για τις αυξήσεις στο ρεύμα, επιχειρούν απλώς να θολώσουν τα νερά και να παραπλανήσουν, αφού βασικός υπαίτιος είναι το φυσικό αέριο και η ρωσική εισβολή.
Τα όσα εξήγγειλε από την Δ.Μακεδονία ο Κυρ. Μητσοτάκης κρατούν προσωρινά το λιγνίτη στο παιχνίδι ως ενίσχυση της ενεργειακής άμυνας της χώρας μπροστά σε τυχόν διακοπή των ρωσικών ροών. Στηρίζουν την ανάπτυξη των ΑΠΕ αλλά και αφήνουν περιθώρια χειρισμών στην κυβέρνηση, ενόψει της αναθεώρησης το Μάιο της ευρωπαϊκής ενεργειακής πολιτικής. Και αυτό, καθώς το νέο πολυετές ενεργειακό δόγμα της Ευρώπης μάλλον θα κινείται στην κατεύθυνση μιας συνολικής μείωσης στη χρήση φυσικού αερίου, τόσο από τη Ρωσία, όσο και από παντού.
Ενισχύεται όμως και πόσο η ενεργειακή μας άμυνα από την αύξηση κατά 50% στη διετία της εξόρυξης λιγνίτη; Θα πέσουν οι τιμές; Είναι πράγματι φθηνότερος ο λιγνίτης από το φυσικό αέριο και για πόσο καιρό; Τι θα συμβεί με την παράταση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ και ειδικά με την υπό κατασκευή «ναυαρχίδα» της, Πτολεμαίδα 5;

Διαβάστε περισσότερα: 

https://www.liberal.gr/news/ti-pragmatika-sumbainei-me-tous-lignites/442167

Δεν υπάρχουν σχόλια: