googleb1fd7cd7ef71feda.html

Σάββατο 9 Απριλίου 2022

Φυσικό αέριο στην ΕΕ από Ισραήλ - Από τον Σεπτέμβριο μέσω Αιγύπτου

 


Πρόκριμα στην εξαγωγή φυσικού αερίου προς την Ευρώπη μέσω Αιγύπτου φαίνεται να δίνει το Ισραήλ, καθώς η υπουργός ενέργειας της χώρας Κανίρ Ελχαράρ επιβεβαίωσε ότι από τον Σεπτέμβριο θα μπορεί το Ισραήλ να τροφοδοτήσει την ΕΕ με μεγάλη ποσότητα φυσικού αερίου.
Ήδη η ισραηλινή υπουργός σε συνεννόηση με την Ευρωπαία Επίτροπο για την Ενέργεια Κάντρι Σίμσον έχουν συστήσει ομάδα εργασίας για την ενέργεια στην οποία συμμετέχει και η Αίγυπτος.
Όπως επισημαίνει η Jerusalem Post σε δημοσίευμα της με τίτλο: «Ελχαράρ: Έτοιμο το Ισραήλ να εξάγει φυσικό αέριο στην Ευρώπη μέσω Αιγύπτου, τον Σεπτέμβριο», η ομάδα εργασίας Ισραήλ -Ε.Ε.-Αιγύπτου θα βασιστεί στη Συμφωνία μεταξύ Ισραήλ και Αιγύπτου η οποία βεβαίως δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί για τη μεταφορά του ισραηλινού φυσικού αερίου στην Αίγυπτο για υγροποίηση και από εκεί εξαγωγή του προς την Ευρώπη.
Η Κ. Ελχαράρ σε δηλώσεις της την Πέμπτη τόνισε ότι η «Η Ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας αντιμετωπίζει σημαντική έλλειψη μετά την κρίση στη Ρωσία, και το Ισραήλ βλέπει μια ευκαιρία και θα την εκμεταλλευτεί πλήρως». Η εξαγωγή ισραηλινού φυσικού αερίου σε συνεργασία με την Αίγυπτο μπορεί να ξεκινήσει όταν αρχίσει η παραγωγή στο κοίτασμα Karish-Tanin που σύμφωνα με την ισραηλινή υπουργό, θα ξεκινήσει τον Σεπτέμβριο.
Η Ρωσία προμηθεύει το 40% των αναγκών της Ευρώπης σε φυσικό αέριο εξάγοντας σχεδόν 150 bcm το έτος και σύμφωνα με ισραηλινές πηγές οι χώρες της Ανατολικής Μεσογείου θα μπορούσαν να προμηθεύσουν 20bcm ετησίως που η μεγαλύτερη ποσότητα θα προέρχεται από το Ισραήλ Οι ΗΠΑ έχουν δεσμευθεί για παροχή 15-20 bcm αερίου σε μορφή LNG ενώ και το Κατάρ αναμένεται να προμηθεύσει την Ευρώπη με 20-30 bcm φυσικού αερίου.

Διαβάστε περισσότερα:

https://www.liberal.gr/news/fusiko-aerio-stin-ee-apo-israil-apo-ton-septembrio-meso-aiguptou/442592

Δεν υπάρχουν σχόλια: