googleb1fd7cd7ef71feda.html

Σάββατο 30 Νοεμβρίου 2013

Τελικά πάμε καλά: Αναβάθμιση την ελληνικής οικονομίας από τη Moody’s


Στην αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της ελληνικής οικονομίας κατά 2 βαθμίδες προχώρησε ο οίκος Moody’s αργά το βράδυ της Παρασκευής. Μάλιστα, διατηρεί σταθερές τις προοπτικές, κάτι που σημαίνει ότι δεν θεωρεί πιθανό να υποβαθμίσει την ελληνική οικονομία στο επόμενο διάστημα.

Του Σωτήρη Νίκα



Μετά το κλείσιμο της αγοράς της Νέας Υόρκης, ο οίκος αποφάσισε να ανακοινώσει την αναβάθμιση, αξιολογώντας πλέον την Ελλάδα στην βαθμίδα «Caa3» από «C» που ήταν μέχρι τώρα. Μάλιστα, διατηρεί σταθερές τις προοπτικές, κάτι που σημαίνει ότι δεν θεωρεί πιθανό να υποβαθμίσει την ελληνική οικονομία στο επόμενο διάστημα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στους λόγους για τους οποίους ο οίκος προχώρησε στην κίνηση αυτή συμπεριλαμβάνεται η βελτίωση των προοπτικών της ελληνικής οικονομίας κατά τους τελευταίους μήνες. Τα καλύτερα μακροοικονομικά μεγέθη (με την εντονότερη υποχώρηση της ύφεσης από το προβλεπόμενο), καθώς και η διαφαινόμενη επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος φέτος, συνετέλεσαν στην απόφαση του οίκου. Επίσης, σημαντικός παράγοντας ήταν και η μείωση της επιβάρυνσης των επιτοκίων, καθώς βελτιώνονται οι συνθήκες εξυπηρέτησης του ελληνικού χρέους.
Η εξέλιξη αυτή αναμένεται να αποκλιμακώσει τις πιέσεις που ενδέχεται να ασκηθούν στην ελληνική αγορά ομολόγων από Δευτέρα, εξαιτίας των τελευταίων εξελίξεων στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα και την νέα καθυστέρηση στην επίτευξη συμφωνίας με την κυβέρνηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: