googleb1fd7cd7ef71feda.html

Πέμπτη 24 Ιουλίου 2014

Αφιέρωμα αυστριακής εφημερίδας στην 40ή επέτειο αποκατάστασης της Δημοκρατίας στην Ελλάδα και η σύγκριση με τους νεοφασίστες του σήμερα.

Αφιέρωμα αυστριακής εφημερίδας στην 40ή επέτειο αποκατάστασης της Δημοκρατίας στην Ελλάδα και η σύγκριση με τους νεοφασίστες του σήμερα
«Η 24η Ιουλίου 1974 είναι στη συλλογική μνήμη των Ελλήνων μια ημέρα χαράς, αλλά και λύπης, καθώς τότε κατέρρευσε, έπειτα από επτά και πλέον χρόνια, η στρατιωτική δικτατορία των συνταγματαρχών, αλλά όμως παρέμεινε η διαίρεση της Κύπρου», γράφει εισαγωγικά σε δημοσίευμά της, με τίτλο «40 χρόνια από την πτώση της χούντας των συνταγματαρχών στην Αθήνα», αφιερωμένο στην 40ή επέτειο αποκατάστασης της Δημοκρατίας στην Ελλάδα, η αυστριακή εφημερίδα «Τιρόλερ Τάγκεστσάιτουνγκ».
Η εφημερίδα υπενθυμίζει πως η τότε ελληνική χούντα οργάνωσε στην Κύπρο πραξικόπημα, προκαλώντας την τουρκική στρατιωτική εισβολή και από τις 20 Ιουλίου του 1974 η Κύπρος παραμένει διαιρεμένη.
Στο δημοσίευμα γίνεται μια ιστορική αναδρομή στην κατάλυση της Δημοκρατίας στην Ελλάδα την 21η Απριλίου 1967, όταν, όπως σημειώνεται, οι πραξικοπηματίες υπό τον αρχηγό τους συνταγματάρχη Γεώργιο Παπαδόπουλο, με τα τανκς, αιφνιδιάζοντας τους πάντες έθεσαν μέσα σε λίγες ώρες υπό τον έλεγχό τους τη χώρα, την οποία κυβέρνησαν τα επόμενα χρόνια με σιδηρά πυγμή.
Επισημαίνεται το «σφάλμα» τη στήριξης της χούντας των συνταγματαρχών από τον τότε 25χρονο και «άπειρο» βασιλιά Κωνσταντίνο τον Β΄ που δικαιολογήθηκε πως ήθελε να αποτρέψει έναν εμφύλιο πόλεμο και που λίγους μήνες αργότερα κατάλαβε ότι έχασε οριστικά την εμπιστοσύνη των Ελλήνων, ενώ το άσχημα οργανωμένο αντιπραξικόπημά του απέτυχε και ο ίδιος κατέφυγε στο εξωτερικό.
Στη συνέχεια, περιγράφοντας την κατάσταση, τονίζεται πως οι συνταγματάρχες εξόρισαν χιλιάδες αντιστασιακούς σε ξερονήσια, πως οι ΗΠΑ ανέχονταν τη δικτατορία γιατί χρειάζονταν τότε τις στρατιωτικές βάσεις τους, όχι μόνον λόγω του Ψυχρού Πολέμου, αλλά και λόγω των αραβοϊσραηλινών πολέμων το 1967 και το 1973, πως από την πλευρά τους οι Ευρωπαίοι «πάγωσαν» την ελληνική υποψηφιότητα για ένταξη στην τότε Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα, και πως η Αθήνα αποκλείστηκε από το Συμβούλιο της Ευρώπης.
Διαβάστε περισσότερα:
 Αφιέρωμα αυστριακής εφημερίδας στην 40ή επέτειο αποκατάστασης της Δημοκρατίας στην Ελλάδα και η σύγκριση με τους νεοφασίστες του σήμερα | Ειδήσεις και νέα με άποψη http://www.iefimerida.gr/node/164314#ixzz38Invs6sb

Δεν υπάρχουν σχόλια: