googleb1fd7cd7ef71feda.html

Δευτέρα 28 Ιουλίου 2014

Ποιοι θα πληρώσουν τον λογαριασμό των ενστόλων; Η κοινωνία βράζει από αγανάκτηση.

ΤουΣπύρου Δημητρέλη
Νέοι φόροι υπέρ δικαστών και ένστολων
Αυτούς που θα πληρώσουν το λογαριασμό για την αποκατάσταση του μισθολογίου των ενστόλων στα επίπεδα του Ιουλίου του 2012 αναζητούν στο οικονομικό επιτελείο. Ο λογαριασμός είναι μεγάλος και αν συνδυαστεί με το δημοσιονομικό κενό του 2015-2016 που η τρόικα εξακολουθεί να υποστηρίζει ότι υπάρχει τότε δημιουργείται η βάση για τους εκπροσώπους των δανειστών προκειμένου να ζητήσουν μέτρα. ‘Όχι κατά ανάγκη καινούρια. Θα ζητήσουν παράταση των υφιστάμενων.
Ένα είναι το πολύ σημαντικό μέτρο που εκπνέει στο τέλος του έτους. Είναι η ειδική εισφορά αλληλεγγύης, η έκτακτη εισφορά όπως έχει επικρατήσει να αποκαλείται η οποία υπολογίζεται ότι κάθε χρόνο φέρνει στο δημόσιο ταμείο ζεστό χρήμα που ξεπερνά τα 1,3 δισ ευρώ. Μάλιστα, το ποσό αυτό εισπράττεται σε πολύ μεγάλο βαθμό καθώς η εισφορά έχει ενσωματωθεί στην παρακράτηση φόρου εισοδήματος των μισθωτών και των συνταξιούχων.
Έμπειρα υπηρεσιακά στελέχη του υπουργείου Οικονομικών που κάνουν ανάγνωση των στοιχείων για την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού αλλά και των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η χώρα έναντι των δανειστών χαρακτηρίζουν από απίθανη έως αδύνατη την μη παράταση της εισφοράς αλληλεγγύης πέραν του 2014.
Μπροστά του το οικονομικό επιτελείο έχει έναν καυτό Σεπτέμβριο καθώς στα μέσα του συγκεκριμένου μήνα φθάνουν στην Αθήνα οι τροϊκανοί προκειμένου να οριστικοποιήσουν το ελληνικό πρόγραμμα για τα επόμενα δυο έτη και να διασφαλίσουν ότι οι δημοσιονομικοί στόχοι θα τηρηθούν. Με δεδομένη την πεποίθησή τους για ύπαρξη δημοσιονομικού κενού για τα έτη 2015-2016, το κόστος για τους ένστολους αλλά και τις στοχευμένες φοροελαφρύνσεις που θέλει η κυβέρνηση, το μέτρο που μπορεί να στηρίξει αποτελεσματικά τα έσοδα του προϋπολογισμού είναι αυτό της έκτακτης εισφοράς.

Διαβάστε περισσότερα:
http://www.capital.gr/tax/News_tax.asp?id=2073353

Δεν υπάρχουν σχόλια: