googleb1fd7cd7ef71feda.html

Τρίτη 15 Ιουλίου 2014

Το δελτίο τύπου του Πανεπιστημίου Αιγαίου για την εκτόξευση του Λ-SAT



Την Κυριακή 13 Ιουλίου και ώρα 19:52 εκτοξεύθηκε από τον σταθμό εδάφους εκτόξευσης Wallops AFB στην Washington ο πρώτος Ελληνικός Μικροδορυφόρος Lambdasat ο οποίος επί του παρόντος κατευθύνεται προς το διεθνή διαστημικό σταθμό (International Space Station) όπου θα φτάσει μετά από περίπου τρεις ημέρες. Ο δορυφόρος θα παραμείνει αποθηκευμένος στον διεθνή διαστημικό σταθμό για κάποιο χρονικό διάστημα και ακολούθως θα εκτοξευθεί για να τεθεί σε τροχιά για περίπου 9 έως 11 μήνες.
Ο δορυφόρος σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε από την ομάδα του Έλληνα Καθηγητή Αεροδιαστημικής στην ΝΑΣΑ Περικλή Παπαδόπουλου. Στην ομάδα αυτή εντάχθηκε από την αρχή το Πανεπιστήμιο Αιγαίου με τον Καθηγητή Νικήτα Νικητάκο από το τμήμα Ναυτιλίας και Επιχειρηματικών Υπηρεσιών και τον υποψήφιο Διδάκτορα Γεώργιο Μαντζούρη.
Το Πανεπιστήμιο Αιγαίου παρείχε την τεχνογνωσία για τα θέματα θαλάσσιας ασφάλειας μέσω διαστήματος (space maritime security - http://lambdasat.com/?page_id=59 ) και την χρησιμοποίηση του δορυφόρου για την καταπολέμηση της πειρατείας / τρομοκρατίας καθώς και άλλων παράνομων ενεργειών.
Οδηγώντας την αποστολή του δορυφόρου (mission objective) να κινηθεί και προς την θαλάσσια ασφάλεια ουσιαστικά δημιουργήθηκαν οι προϋποθέσεις για να επικοινωνούμε με τα πλοία και να ανταλλάσσουμε στοιχεία πολύτιμα τόσο για την βοήθεια των Ελλήνων ναυτιλλομένων όσο και για την επαύξηση της ασφάλειάς τους από παράνομες ενέργειες που μπορεί να προκύψουν κατά την διάρκεια του ταξιδιού τους. Παράλληλα με την εγκατάσταση στον δορυφόρο και του συστήματος AIS (Automatic Identification System) το οποίο φέρουν υποχρεωτικά και τα εμπορικά πλοία άνω των 300 τόννων ουσιαστικά δίνεται η δυνατότητα για έλεγχο της κίνησης των εμπορικών σε αποστάσεις μεγαλύτερες από τα 40 νμ που μέχρι σήμερα είναι εφικτό μέσω των επίγειων σημάτων.
Διαβάστε περισσότερα:
http://www.defencenet.gr/defence/item/%CF%84%CE%BF-%CE%B4%CE%B5%CE%BB%CF%84%CE%AF%CE%BF-%CF%84%CF%8D%CF%80%CE%BF%CF%85-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CF%80%CE%B1%CE%BD%CE%B5%CF%80%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%B7%CE%BC%CE%AF%CE%BF%CF%85-%CE%B1%CE%B9%CE%B3%CE%B1%CE%AF%CE%BF%CF%85-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%B5%CE%BA%CF%84%CF%8C%CE%BE%CE%B5%CF%85%CF%83%CE%B7-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%BB-sat

Δεν υπάρχουν σχόλια: