googleb1fd7cd7ef71feda.html

Σάββατο 22 Απριλίου 2017

«Χαμπλ», το πιο σημαντικό τηλεσκόπιο στην ιστορία της αστρονομίας...


Το «Χαμπλ», το πιο σημαντικό τηλεσκόπιο στην ιστορία της αστρονομίας -καρπός επιτυχούς αμερικανο-ευρωπαϊκής συνεργασίας- ξεκίνησε την καριέρα του στις «πλάτες» του διαστημικού λεωφορείου «Ντισκάβερι», στις 24 Απριλίου 1990.
Έκτοτε, βρίσκεται σε συνεχή τροχιά γύρω από τη Γη, έχοντας μέχρι σήμερα τραβήξει πάνω από ένα 1,2 εκατομμύρια εντυπωσιακές φωτογραφίες του ουρανού και των μακρινών γαλαξιών. Η πιο διάσημη φωτογραφία του είναι οι «Πυλώνες της Δημιουργίας», που ελήφθη το 1995 από το Νεφέλωμα του Αετού.
Χάρη στο τηλεσκόπιο, πολυάριθμοι αστρονόμοι από διάφορες χώρες έχουν κάνει περισσότερες από 12.800 επιστημονικές δημοσιεύσεις μέχρι σήμερα, γεγονός που το καθιστά ένα από τα πιο παραγωγικά επιστημονικά «εργαλεία» στην ανθρώπινη ιστορία.
Η αποστολή του δεν υπήρξε ανέφελη. Ήδη με το ξεκίνημα, διαπιστώθηκε σοβαρό τεχνικό πρόβλημα στο κύριο κάτοπτρό του, που έκανε θολές όλες τις φωτογραφίες του (μία από τις μεγαλύτερες απογοητεύσεις στην ιστορία της NASA), με συνέπεια το τηλεσκόπιο να λειτουργήσει μετά από τρία χρόνια και αφότου έγιναν οι κατάλληλες επισκευές το 1993. Συνολικά έπρεπε να γίνουν πέντε αποστολές αστροναυτών για κατά καιρούς επιδιορθώσεις προβλημάτων.
Στην πορεία, το «Χαμπλ» εξελίχθηκε σε ένα σύγχρονο μύθο της αστρονομίας με τις απανωτές ανακαλύψεις του, μεταξύ άλλων βοηθώντας στον προσδιορισμό της ηλικίας του σύμπαντος (13,8 δισεκατομμύρια έτη) και στην ανακάλυψη ότι το σύμπαν φαίνεται να επεκτείνεται συνεχώς με επιταχυνόμενο ρυθμό.
Χάρη σε αυτό, εξάλλου, έγινε η πρώτη ανίχνευση οργανικού μορίου στην ατμόσφαιρα ενός εξωπλανήτη, η ανακάλυψη ότι η δημιουργία πλανητών γύρω από άλλα άστρα είναι μια συνηθισμένη διαδικασία, ο εντοπισμός ενός τεράστιου ωκεανού κάτω από τον δορυφόρο Γανυμήδη του Δία κ.α.
Πηγή: http://www.skai.gr/ 
http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%94%CE%B9%CE%B1%CF%83%CF%84%CE%B7%CE%BC%CE%B9%CE%BA%CF%8C_%CF%84%CE%B7%CE%BB%CE%B5%CF%83%CE%BA%CF%8C%CF%80%CE%B9%CE%BF_%CE%A7%CE%B1%CE%BC%CF%80%CE%BB

Δείτε την πορεία του σε χάρτη Google: http://www.n2yo.com/?s=20580

Δεν υπάρχουν σχόλια: