googleb1fd7cd7ef71feda.html

Κυριακή 9 Απριλίου 2017

Κοίτα χάλι πλατείας. Ο Καμίνης και η "τσουβαλοτέχνη"

Έχουμε να ρίξουμε τρελό γέλιο με την documenta. Εδώ ένα μικρό δείγμα στην κεντρική πλατεία των Αθηνών που παραχώρησε ο τιτανοτεράστιος δήμαρχος που ξέρει από τέχνη όσο ξέρω κι εγώ από αστροφυσική.
Ο παγκοσμίου φήμης Γκανέζος artist Ibrahim Mahama,που ντύνει στην Γκάνα κτίρια με τσουβάλια, βρήκε φοβερή την ιδέα να έρθει να απλώσει τις λινάτσες στην μισή πλατεία Συντάγματος "ώστε να αποκαλύψει τα πολλά επίπεδα της πολιτικής δράσης που επιτελέστηκαν στον χώρο". Τί δεν καταλαβαίνεις;
Έτσι η κεντρική πλατεία της πόλης γέμισε από σκισμένα τσουβάλια και μερικούς βρωμοπόδαρους που έραβαν "τα τεράστια γλυπτά από γιούτα σε συντροφικό κλίμα."

Στην Γκάνα βέβαια μπορεί αυτό να είναι τέχνη, καθότι δεν έχουν περάσει και πολλά χρόνια από την εποχή των τοτέμ. Ψάχνονται ακόμη.
Αλλά σε αυτή την ρημάδα την ήπειρο κι αν έχουν υπάρξει καλλιτέχνες. Και μοντέρνοι. Με ταλέντο. Έχουμε μέτρο σύγκρισης τέλος πάντων. Και δεν είναι το τοτέμ για να κάνουμε ουάου με τα πεταμένα σακιά πάνω στην πλατεία.
Όταν βλέπεις καλλιτεχνική έκθεση made in Germany είναι να μαζευτούμε να πάτε. Οι άνθρωποι δεν έχουν ίχνος αισθητικής και καλλιτεχνικής παράδοσης.
Κοίτα χάλι πλατείας.
Αντε να δούμε τί άλλο θα ζήσουμε σε αυτή την πόλη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: