googleb1fd7cd7ef71feda.html

Παρασκευή 8 Σεπτεμβρίου 2017

Το «πείραμα Τσίπρα» στοίχισε ένα ΑΕΠ

eco1
Ο Κλάους Ρέγκλινγκ υπολογίζει ότι η ζημιά που προκάλεσε η μεταστροφή στην εφαρμοζόμενη πολιτική από τις αρχές του 2015 ανέρχεται σε 100 δισ. ευρώ.
Το σίγουρο είναι πως με όποιον τρόπο κι αν υπολογίσει κανείς το θέμα, η ζημιά που προκάλεσε η μεταστροφή στην εφαρμοζόμενη πολιτική, τόσο στις αρχές του 2015 αλλά και μέχρι, πρακτικώς, το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης, είναι μεγάλη. Πολύ μεγάλη. Αυτό είναι που έκανε τον Κλάους Ρέγκλινγκ, τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Ταμείου Σταθεροποίησης, που είναι και ο κύριος δανειστής της ελληνικού Δημοσίου, να επιμείνει: «Μπορεί να είναι λίγο λιγότερο, μπορεί να είναι λίγο περισσότερο· θεωρώ ότι τα 100 δισ. είναι ένας στρογγυλός αριθμός και είναι πιθανότητα σωστός», απάντησε σε συνέντευξή του προς τον τηλεοπτικό ΣΚΑΪ (30/6/2017).
Είναι αλήθεια ότι ο κ. Ρέγκλινγκ έχει ανά χείρας υπολογισμούς που δείχνουν ότι η πραγματική ζημιά, όπως πρέπει να την υπολογίσει ένας σοβαρός οικονομολόγος «φτάνει, αν δεν ξεπερνά κατά τι ένα ολόκληρο ΑΕΠ», εξηγεί συνομιλητής του ανώτατου παράγοντα. Αλλωστε, όλοι οι διεθνείς οργανισμοί, που παρακολουθούν με αγωνία τα πολιτικά σκαμπανεβάσματα της Ελλάδας, υπολογίζουν, πάντοτε ανεπίσημα, ότι το κόστος για το «πείραμα Τσίπρα» είναι δυσανάλογα μεγάλο, παρά το γεγονός ότι ένα μέρος του πληρώνεται ήδη, υπό τη μορφή των αυξημένων φόρων και των πρόσθετων περικοπών που υφίστανται οι Ελληνες.
Διαβάστε περισσότερα:
http://www.kathimerini.gr/918635/article/epikairothta/politikh/to-peirama-tsipra-stoixise-ena-aep

Δεν υπάρχουν σχόλια: