googleb1fd7cd7ef71feda.html

Τετάρτη 24 Ιανουαρίου 2018

Η αύξηση της θερμοκρασίας κατά 2 βαθμούς είναι συνταγή για την καταστροφή

earth-temperature
Οι κλιματικοί επιστήμονες πιστεύουν πως το όριο των 2 βαθμών Κελσίου για την αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας της επιφάνειας της Γης, μπορεί να μην είναι αρκετή για να αποφύγουμε τις καταστροφικές συνέπειες της υπερθέρμανσης του πλανήτη. Ο στόχος των 2 βαθμών που τέθηκε από τα διάφορα κράτη στον παγκόσμιο διάλογο του πλανήτη μας, δεν θα αποτρέψει τις καταστροφικές συνέπειες της υπερθέρμανσης του πλανήτη, σύμφωνα με τον επιστήμονα του κλίματος James Hansen, διευθυντή του Ινστιτούτου Διαστημικών Μελετών Goddard της NASA.
Η ιστορία των αρχαίων κλιματικών αλλαγών, οι οποίες συνέβησαν κατά τη διάρκεια εκατομμυρίων ετών στην ιστορία του πλανήτη, καθώς αυτός πέρασε από από εποχές παγετώνων, προσφέρει την καλύτερη εικόνα για το πώς θα αλλάξουν τον πλανήτη οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου που προκαλούνται από τον άνθρωπο, ανέφερε ο Hansen στην ετήσια συνεδρίαση της Αμερικανικής Γεωφυσικής Ένωσης (AGU). Και η έρευνά του δείχνει ότι το κλίμα είναι πιο ευαίσθητα στις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου από ό,τι νομίζαμε έως τώρα. “Αυτό το αρχείο του παλαιοκλίματος μας λέει είναι ότι το επικίνδυνο επίπεδο της υπερθέρμανσης του πλανήτη είναι μικρότερο από ό,τι πιστεύαμε πριν από μερικά χρόνια," δήλωσε ο Hansen. "Ο στόχος που έχει συζητηθεί εκτενώς στις διεθνείς διαπραγματεύσεις για άνοδο της θερμοκρασίας μέχρι 2 βαθμούς, είναι στην πραγματικότητα μια συνταγή για μακροπρόθεσμη καταστροφή."
Ο Hansen αναφέρεται στο στόχο που έθεσαν οι διαπραγματευτές για το κλίμα στην Κοπεγχάγη το 2009 για να συγκρατηθεί η αύξηση της μέσης παγκόσμιας θερμοκρασίας κάτω από τους 2 βαθμούς Κελσίου. Αυτό το όριο τέθηκε σε εφαρμογή, ως μέσο για να αποφύγουμε τις πιο καταστροφικές επιπτώσεις της υπερθέρμανσης του πλανήτη.
Ωστόσο, κάποια σημάδια των αλλαγών που θα επιδεινώσουν την κατάσταση, όπως η απώλεια των πάγων που θα ανεβάσει αφενός το επίπεδο της στάθμης της θάλασσας και αφετέρου θα τροποποιήσει την ποσότητα της ακτινοβολίας του ήλιου που αντανακλάται από την επιφάνεια του πλανήτη, τα βλέπουμε ήδη μπροστά μας, σύμφωνα με τον Hansen.
Οι δύο βαθμοί αύξησης της θερμοκρασίας θα οδηγήσουν σε μια ελεύθερη από πάγους Αρκτική και την αύξηση της στάθμης της θάλασσας κατά δεκάδες μέτρα, υποστηρίζει ο Hansen. “Δεν μπορούμε να πούμε πόσο χρόνο θα χρειαστεί, αλλά είναι σαφές ότι θα είναι ένας άλλος πλανήτης."
Διαβάστε περισσότερα:
http://physics4u.gr/blog/2011/12/11/%CF%8D-%CE%AF-%CE%AC-2-omicr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: