googleb1fd7cd7ef71feda.html

Πέμπτη 31 Ιανουαρίου 2019

Τα Δωδεκάνησα σε Ιταλικό χάρτη του 1929

ΕΝΑΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΣ ΧΑΡΤΗΣ ΤΩΝ ΝΗΣΙΩΝ ΤΟΥ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΙΑΚΟΥ ΣΥΜΠΛΕΓΜΑΤΟΣ. Κυκλοφόρησε το 1929 από το Ιταλικό Υπουργείο Αποικιών και δημοσιεύθηκε σε όλα τα ιταλικά σχολικά βιβλία των νησιών μας.(Βλέπε και το παρακάτω σχόλιό μου)
Vasilis Hatzivasileiou Ο χάρτης αυτός σχεδιάστηκε στις 30-5-1929 με αφορμή το συνυποσχετικό (compromis) Ιταλίας-Τουρκίας, για την προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, που θα ρύθμιζε το ζήτημα των χωρικών υδάτων του Καστελλορίζου και της απέναντι τουρκικής ακτής και πριν το ζήτημα αυτό συζητηθεί για να εκδοθεί η ετυμηγορία του Διεθνούς Δικαστηρίου υπογράφτηκε η περίφημη Σύμβαση της Άγκυρας στις 4-1-1932 και το Διεθνές Δικαστήριο στις 26-1-1933 κήρυξε την υπόθεση λήξασα, αφού Τουρκία και Ιταλία ζήτησαν από κοινού την απόσυρση της προσφυγής τους.Η Ιταλο-Τουρκική Σύμβαση τελικά της Άγκυρας της 4-1-1932 ρύθμιζε και την οριοθέτηση της αιγιαλίτιδας ζώνης όλων των υπολοίπων Δωδεκανήσων μέχρι τα 12 ναυτ. μίλια από τις απέναντι ακτές (μέση γραμμή) και μαζί με το συμπληρωματικό ιταλοτουρκικό Πρωτόκολλο της 28-12-1932 τέθηκαν σε ισχύ στις 10-5-1933 και αποτέλεσαν έκτοτε κανονικό διεθνές συμβατικό κείμενο, το οποίο εφάρμοσε απαρέγκλιτα η Ελλάδα ως διάδοχο της Ιταλίας Κράτος. Περισσότερα με τις απαντήσεις σε όλες τις έκνομες απόψεις των Τούρκων βλέπε στο άρθρο μου, που δημοσιεύθηκε στον ΣΤ τόμο τα ΚΩΑΚΑ του Π. Ο. Κώων "Ο Φιλητάς", 1998, Σελ.394-407.
Steve Jaqvaar Ενδιαφέρον ότι εκτός από τα Ιμια στην Ελλάδα κανονικά ανήκει και η Αρκονησος (το νησάκι ακριβώς μπροστά στο λιμάνι του Μποντρούμ), το οποίο τότε δεν είχε νόημα να διεκδικήσει κάποιος, αλλά σήμερα θα είχε τεράστια στρατηγική σημασία, ειδικά αν το κατείχε η Ελλάδα (κάτι που φυσικά στον πραγματικό κόσμο δε θα μπορούσε να συμβεί).

Δεν υπάρχουν σχόλια: