googleb1fd7cd7ef71feda.html

Τετάρτη 30 Μαΐου 2018

Το "θαύμα" της Εσθονίας. Αναγκαία η φιλελεύθερη επανάσταση και στη χώρα μας!!!



Mart Laar.png
Στην Εσθονία μια παρέα φιλελεύθερων πιτσιρικάδων με επικεφαλής τον 32χρονο τότε (1992) Mart Laar (υπήρχαν και 20άρηδες υπουργοί) έκαναν το «θαύμα». Παρέλαβαν μετά την κατάρρευση του σοβιετικού καθεστώτος ένα κράτος – ερείπιο. Ο πληθωρισμός έτρεχε με 1100%, η τιμή των καυσίμων αυξήθηκε σε έναν χρόνο 10.000% (!) η ανεργία ήταν πάνω από 35%, οι άνθρωποι στέκονταν στην ουρά για να πάρουν με δελτίο τα λιγοστά τρόφιμα, οι μισθοί είχαν πέσει στο μισό, η βιομηχανική παραγωγή είχε υποχωρήσει κατά 30% και το ετήσιο κατά κεφαλήν εισόδημα ήταν κάτω από τα $2000. 
Τα άλλαξαν ΟΛΑ. Δημιούργησαν ένα φιλελεύθερο κράτος πρότυπο, κυριολεκτικά από την αρχή. Αρνήθηκαν να δανειστούν από το ΔΝΤ και έπεισαν τους πολίτες της Εσθονίας ότι εθνική υπερηφάνεια είναι να στηρίζεσαι στα πόδια σου και να παράγεις. Διέλυσαν το σοβιετικής δομής Δημόσιο, ιδιωτικοποίησαν τα πάντα, εισήγαγαν γραμμικό φόρο (flat tax), προέτρεψαν τους Εσθονούς να γίνουν επιχειρηματίες, απλοποίησαν τη νομοθεσία, κατάργησαν επιδοτήσεις και επιδόματα και μέσα σε ΔΥΟ μόλις χρόνια άρχισαν να δρέπουν καρπούς. Η Εσθονία, το 1992 είχε 2.000 επιχειρήσεις. Το 1994 είχε 70.000 επιχειρήσεις! Το ΑΕΠ κάλπαζε, τα φορολογικά έσοδα του κράτους αυξήθηκαν, οι πολίτες πλούτιζαν. Σήμερα η ΕΣΘΟΝΙΑ είναι 6η στον κόσμο ως προς την οικονομική ελευθερία που προσφέρει (η Ελλάδα είναι 127η!) εξάγει τεχνογνωσία σε 123 χώρες, έχει καταργήσει το χαρτί εφαρμόζοντας πληροφορική παντού και εξοικονομώντας έτσι 2,5% του ΑΕΠ, ενώ οποιοσδήποτε άνθρωπος στον κόσμο μπορεί να αποκτήσει ηλεκτρονική ταυτότητα Εσθονίας και να ξεκινήσει μια επιχείρηση εκεί, κάνοντας τα πάντα από το κινητό του. Το κατα κεφαλήν εισόδημα υπερδεκαπλασιάσθηκε και η ανάπτυξη τρέχει με 6% κατά μέσον όρο τον χρόνο. 
Υ.Γ.1 Ο αρχιτέκτονας αυτού του θαύματος, Μαρτ Λάαρ, δεν είναι οικονομολόγος. Είχε σπουδές ιστορίας και φιλοσοφίας. Όπως έχει δηλώσει σε συνέντευξή του, μέχρι να εκλεγεί πρωθυπουργός το μόνο βιβλίο οικονομικών που είχε διαβάσει ήταν το «Free to choose» (Ελεύθερος να επιλέγεις) του Μίλτον Φρίντμαν. Είχε όμως κοινό νου και είχε πάρει την απόφαση να αλλάξει τη χώρα του. 
Υ.Γ. 2 Το βιβλίο «Free to choose» δεν έχει μεταφραστεί στα Ελληνικά. Το μόνο βιβλίο του Φρίντμαν που κυκλοφορεί στα Ελληνικά είναι το «Καπιταλισμός και Ελευθερία». 40 χρόνια, τόσα ιδρύματα και think tanks δεν μπήκαν στον κόπο να διαδώσουν τις φιλελεύθερες ιδέες. Ενώ κυκλοφορεί κάθε σκουπίδι, κάθε σούργελου που υποδύεται τον διανοητή του μαρξισμού. Κι ύστερα απορούμε για την ιδεολογική ηγεμονία των μαρξιστών.
Via: thanos tarasidis

Valia Panagiotidou Μόλις έμαθα πως το Free to choose έχει μεταφραστεί από το 1980, από τις εκδόσεις Ευρωεκδοτική.

Δεν υπάρχουν σχόλια: