googleb1fd7cd7ef71feda.html

Κυριακή 6 Μαΐου 2018

Ολοκληρωμένη πολιτική για τα μικρά νησιά. Αν θέλουμε το Αιγαίο Ελληνικό...


Είναι πλέον ώρα να σκεφθούμε πόσο μεγάλη σημασία έχει η διατήρηση του πληθυσμού στα μικρά νησιά του Αιγαίου. Η πολιτεία οφείλει να εφαρμόσει μια ολοκληρωμένη πολιτική στην κατεύθυνση αυτή, αν βέβαια θέλει το Αιγαίο Ελληνικό. 
Μια πολιτική που πρέπει ίσως να περιλαμβάνει την μεθοδική αλλά αθόρυβη προσπάθεια εποικισμού κρίσιμων ακατοίκητων νησίδων. Η χώρα μας πρέπει να σχεδιάσει προσεκτικά τις κινήσεις της και να τις στηρίξει με κάθε τρόπο. Οι ελάχιστοι κάτοικοι των μικρών νησιών πρέπει να νιώσουν την κρατική υποστήριξη για να παραμείνει το νησιωτικό αρχιπέλαγος Ελληνικό.
Ο μηδενισμός του ΦΠΑ, η κατάργηση κάθε είδους διοικητικής άδειας, η ελεύθερη διακίνηση με τα πλοία,  η εφαρμογή αξιόπιστων συστημάτων τηλεϊατρικής και εκπαίδευσης εξ αποστάσεως είναι τα ελάχιστα που οφείλει να πράξει το Ελληνικό κράτος για να υποστηρίξει αυτούς τους σύγχρονους ακρίτες.
Η πολιτική αυτή δεν έχει κόστος ουσιαστικά για το κράτος ενώ τα θετικά τους αποτελέσματα σε βάθος χρόνου είναι πολλαπλά και σημαντικά με κύρια την διατήρηση της οικονομικής ζωής στις μικρονησίδες, με ότι αυτό συνεπάγεται στη χάραξη της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ)  σύμφωνα με το δίκαιο της θάλασσας. Ας μη ξεχνούμε ότι οι γείτονες καραδοκούν και η ιστορική πραγματικότητα δείχνει ότι όταν υπάρχουν πληθυσμιακές πιέσεις κενός γεωγραφικός χώρος δεν υπάρχει τρόπος να διατηρηθεί. Αυτό ας το βάλουμε καλά στο μυαλό μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: