googleb1fd7cd7ef71feda.html

Πέμπτη 31 Μαΐου 2018

Ερχοναι ανατιμήσεις 15%-20% σε βασικά αγαθά λόγω πετρελαίου

Μεγάλα δεινά για τις τσέπες των Ελλήνων φέρνει το κύμα αυξήσεων στις τιμές των καυσίμων ως αποτέλεσμα τριών παραγόντων: της διεθνούς κρίσης στον πετρελαϊκό κόσμο, και δη στη Συρία και στις σχέσεις ΗΠΑ – Ιράν, των υπερβολικών φόρων που η κυβέρνηση έχει επιβάλει και της αδυναμίας εκ μέρους της να πατάξει τη λαθρεμπορία που κοστίζει.
Δεν είναι τυχαίοι οι φόβοι που εκφράστηκαν από ομήγυρη βιομηχάνων σε συζήτηση που έγινε προ ημερών σε αθηναϊκό ξενοδοχείο για κύμα ανατιμήσεων που θα ακολουθήσει ακόμα και εντός του καλοκαιριού αν δεν υπάρξει αποκλιμάκωση των τιμών στο πετρέλαιο. Ενα κύμα όμως που μετά τις ανατιμήσεις που υπήρξαν στις αρχές του 2017 από την αύξηση των έμμεσων φόρων θα σημάνει εκ νέου ακρίβεια σε βασικά αγαθά της τάξης του 15%-20%.
Δεν πρέπει να λησμονούμε ότι η βιομηχανία έχει μεγάλη εξάρτηση από τις τιμές του πετρελαίου οι οποίες καθορίζουν το κόστος παραγωγής αλλά και διακίνησης και μεταφοράς. Η αύξηση των καυσίμων, λοιπόν, δημιουργεί ασφυκτικά δεδομένα και φέρνει την Ελλάδα ξανά στα μεγέθη που υπήρχαν προ πέντε ετών. Κι αν με τους έμμεσους φόρους του 2017 μεγάλες πολυεθνικές ή ελληνικές εταιρείες επέλεξαν τον δρόμο της απορρόφησης των αυξήσεων, άρα και των κραδασμών, πλέον αυτό δεν μπορεί να συμβεί σήμερα. Ταυτόχρονα όμως με τους υπαρκτούς φόβους για ακρίβεια στα ράφια, έχει πάρει φωτιά και η μέση τιμή της αμόλυβδης, η οποία διαμορφώνεται πλέον στα 1,85 ευρώ το λίτρο, ενώ στα νησιά ξεπερνά ακόμα και τα 1,895 ευρώ ή ακόμα και τα 2 ευρώ ανά λίτρο. Στο πλαίσιο αυτό, μέχρι και τα τέλη της εβδομάδας σε περισσότερα από 22 νησιά και νομούς η τιμή της βενζίνης είναι πάνω από 1,90 ευρώ ανά λίτρο, ενώ ενδεχομένως αν συνεχιστεί αυτή η σύνθετη κατάσταση και το φθινόπωρο, θα επιφέρει καίρια πλήγματα στα ελληνικά νοικοκυριά που θα θελήσουν να ζεσταθούν. Ακόμη, αυτή η νέα συνθήκη βάζει σε προβληματισμό μετά από καιρό εκατομμύρια οδηγούς που θα πληρώσουν το μάρμαρο.
Διαβάστε περισσότερα: 
 http://www.dimokratiki.gr/29-05-2018/erchonai-anatimiseis-15-20-se-vasika-agatha-logo-petrelaioy/?utm_source=dlvr.it&utm_medium=facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια: