googleb1fd7cd7ef71feda.html

Τρίτη 16 Μαρτίου 2021

Ηλεκτρική σύνδεση Ισραήλ-Κύπρου-Ελλάδας: €14 εκατ. από ΕΕ

 

Στη φάση των τελικών προκατασκευαστικών μελετών που χρηματοδοτούνται κατά 50% από την Ε.Ε. εισέρχεται από τις επόμενες μέρες ο υποθαλάσσιος ηλεκτρικός αγωγός που θα συνδέει το Ισραήλ με την Κύπρο και την Ελλάδα και από εκεί με την Ευρώπη, o Euroasia Interconnector.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει εγκρίνει συγχρηματοδότηση ύψους €14 εκατ. από τα συνολικά €29 εκατ. που υπολογίζεται το κόστος των τελικών προκατασκευαστικών μελετών. Πρόκειται για σειρά μελετών που ξεκινούν τον Ιούνιο 2017 και προβλέπεται να ολοκληρωθούν το 2020.
Η πρώτη φάση της γραμμής διασύνδεσης θα έχει χωρητικότητα 1.000 MW και συνολικό μήκος περίπου 1518 χιλιόμετρα.
Θα γίνουν οι λεπτομερείς γεωφυσικές και γεωτεχνικές μελέτες στην όδευση του καλωδίου που έχει καθοριστεί με τις προηγούμενες μελέτες και βυθομετρήσεις. Επίσης θα γίνει η μελέτη εγκατάστασης του καλωδίου και οι μελέτες για τα έργα πολιτικής μηχανικής και οι μελέτες εδάφους στη διαδρομή εγκατάστασης του υποθαλάσσιου καλωδίου, όπως και οι λεπτομερείς μελέτες υλικών και ποσοτήτων.
Παράλληλα, σε μια άλλη εξαιρετικά σημαντική εξέλιξη, ο Euroasian Inteconnector συμπληρώνεται και με υποθαλάσσιο καλώδιο οπτικών ινών με πολύ μεγάλες δυνατότητες, που θα πολλαπλασιάσει τις συνδέσεις της Κύπρου με Ασία και Ευρώπη, με εμφανή οφέλη όχι μόνο στις δυνατότητες αλλά και στο κόστος των ψηφιακών δεδομένων. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σύμφωνα με ενημέρωση προς τους αρμόδιους υπουργούς Κύπρου και Ελλάδας, Μάριο Δημητριάδη και Νίκο Παπά, προχωρά τάχιστα στην υιοθέτηση και αυτού του έργου στο πλαίσιο του προγράμματος «Συνδέοντας την Ευρώπη» και αναμένεται απόφαση για συγχρηματοδότηση των σχετικών μελετών.
Διαβάστε περισσότερα: 
https://www.philenews.com/oikonomia/kypros/article/402193
 


Δεν υπάρχουν σχόλια: