googleb1fd7cd7ef71feda.html

Πέμπτη 18 Μαρτίου 2021

Το εμβόλιο της Astra Zenecca και οι θρομβώσεις...

 


Σύμβουλος αισιοδοξίας για το εμβόλιο της Astra Zenecca.
Φανταστείτε να βρίσκεσαι ημιθανής από τη δίψα στην έρημο, να σου προσφέρουν νερό κι εσύ να λες - όχι ευχαριστώ γιατί ήπιε κι άλλος πριν απ το μπουκάλι και μπορεί να'χει μικρόβια.
Αυτό μού θυμίζει η όλη ιστορία γύρω από το εμβόλιο της Astra.
Είναι περίεργο πώς η επιπολαιότητα μπορεί να φτάσει και σε ανώτερα πολιτικά αξιώματα. Και με λίγα περιστατικά θρομβώσεων, που αυθαίρετα αποδόθηκαν στο εμβόλιο, να διακοπεί η χρήση του σε ολοκληρες χώρες εν μέσω πανδημίας!
Σύμφωνα με τη Βικιπαιδεια συμβαίνουν 4 θρομβώσεις την ημέρα σε κάθε 1.000.000 πληθυσμού. (1,5 ανά 1.000 άτομα κάθε χρόνο). Δηλαδή στη Δανία των 5.000.000 απ όπου και άρχισε αυτή η ιστορία, θα συμβούν σήμερα 20 θρομβώσεις. Κι άλλες τόσες χθες και προχθές και αύριο κλπ. Αυτό συνέβαινε και πριν το εμβόλιο και το ίδιο θα συμβαίνει και μετά το εμβόλιο. Προφανώς και θα συμπέσει κάποιες θρομβώσεις να συμβούν σε ανθρώπους που θα έχουν εμβολιαστεί κιόλας. Αυτές όμως δεν είναι πιο συχνές στους εμβολιασμένους, άρα είναι πολύ άδικη κι επικίνδυνη η απόφαση διακοπής του εμβολίου.
Εκτός κι αν πρόκειται για πολιτικό θέμα δεδομένου ότι το εμβόλιο αυτό παράγεται στην εκτός ΕΕ Αγγλία, αλλά δεν πιστεύω ότι υπάρχει άνθρωπος σε ψηλό αξίωμα που θα βάλει το οικονομικοπολιτικό θέμα πάνω από το δημόσιο υγειονομικό. Πρόκειται απλά για επιπολαιότητα.
Μην παρασύρεστε λοιπόν από την παραπληροφόρηση όσοι είναι να το κάνετε στην Ελλάδα. Μην ακυρώσετε το ραντεβού σας με τη ζωή. Η μόνες σας εναλλακτικές είναι ο κορονοϊός ή η συνέχιση της προσωπικής σας καραντίνας για κανα δύο χρόνια ακόμα.
Με αγάπη.
Γιάννης Π Φύσσας MD PhD
Χειρουργός, Ειδικός Μαστολόγος

Δεν υπάρχουν σχόλια: