googleb1fd7cd7ef71feda.html

Πέμπτη 27 Μαΐου 2021

Η Ελλάδα αλλάζει. Κλείσιμο τμημάτων με βαθμό... 1, πρώτο βήμα ενός μακρύ δρόμου

 

Κάτω της... μονάδας έγραψαν και πέρασαν πέρυσι οι εισακτέοι στο τμήμα Βιοσυστήματα και Γεωργική Μηχανική στο Μεσολόγγι. Κάτω του 2 έγραψαν οι 230 επιτυχόντες για την Γεωπονία στην Αμαλιάδα και οι 200 στην Διοίκηση Επιχειρήσεων Αγροτικών Προϊόντων στο Αγρίνιο, ενώ καλύτερες επιδόσεις, δηλαδή... 5,4 πέτυχαν οι 260 εισακτέοι στο τμήμα Μουσειολογίας Πατρών.
Τα τέσσερα αυτά τμήματα κατεβάζουν από φέτος ρολά και από την νέα χρονιά δεν θα δέχονται εισακτέους. Κοινός τους παρονομαστής ότι όλα ιδρύθηκαν ή αναβαθμίστηκαν με τον νόμο 4610/2019, επί θητείας Κ.. Γαβρόγλου, δηλαδή επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ που επιχειρώντας να εκμεταλλευθεί εκλογικά την μεγάλη ζήτηση των ελληνικών οικογενειών για πανεπιστημιακή εκπαίδευση, μετέτρεψε άκριτα όλα τα τμήματα των πρώην ΤΕΙ σε ΑΕΙ.
Στα τμήματα που καταργήθηκαν μέχρι πέρυσι έμπαιναν φοιτητές με βαθμολογία 1 και 2, δηλαδή με λευκή κόλλα. Δημιουργήθηκαν χωρίς κανένα σοβαρό ακαδημαϊκό σχεδιασμό, σε πέντε πόλεις πρωτεύουσες νομών της Πελοποννήσου, προκειμένου να ικανοποιηθούν οι τοπικοί παράγοντες, να επωφεληθούν κάθε λογής πολιτικάντηδες και φυσικά να χαρούν οι τοπικές κοινωνίες αλλά και οι υποψήφιοι που καλλιεργούσαν ψεύτικες προσδοκίες για επαγγελματική αποκατάσταση.
Το ερώτημα είναι κατά πόσο η επανασύνταξη του ακαδημαϊκού χάρτη της χώρας θα προχωρήσει ή θα σταματήσει εδώ. Kατά πόσο η στρατηγική που υιοθετήθηκε εδώ και τρεις δεκαετίες «κάθε πόλη και ΑΕΙ» και εντάθηκε επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και θητείας του Κώστα Γαβρόγλου, θα τελειώσει ή θα μείνει για μια ακόμη φορά ημιτελής. Το κρίσιμο είναι ποια στάση θα τηρήσει η ηγεσία του υπ. Παιδείας όταν θα βρεθεί μπροστά σε ισχυρότερες φωνές από εκείνες των πολιτικών, των δημοτικών αρχόντων και των φορέων της Ηλείας και της Αιτωλοακαρνανίας που αντέδρασαν στην απόφαση να μην συμπεριληφθούν για φέτος στο μηχανογραφικό, εισακτέοι στα τέσσερα παραπάνω τμήματα.

Διαβάστε περισσότερα: 

https://www.liberal.gr/news/kleisimo-tmimaton-me-bathmo-1-proto-bima-enos-makru-dromou/379449

Δεν υπάρχουν σχόλια: