googleb1fd7cd7ef71feda.html

Τρίτη 18 Μαΐου 2021

Πανδημία: Ποιο το όργιο της παραπληροφόρησης

 



Οι αριθμοί προκαλούν ίλιγγο. Στο Facebook εκτιμούν ότι από την αρχή της πανδημίας έως και την αρχή των εμβολιασμών, στα ελεγχόμενα από αυτό μέσα κοινωνικής δικτύωσης κυκλοφόρησαν 2 εκατομμύρια τοξικές ειδήσεις για τα εμβόλια που σίγουρα κάλυψαν ένα κοινό 300 εκατομμυρίων ανθρώπων. Την ίδια περίοδο, το You Tube, όπως δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP), απέσυρε από την κυκλοφορία 200.000 βίντεο που κρίθηκαν «επικίνδυνα και παραπλανητικά». «Έθεταν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές» ομολογεί ο T.F., ένας τεχνικός που ξέρει πολύ καλά για ποιο πράγμα μιλάει. Από την πλευρά του το Twitter αναγνώρισε στο AFP ότι το 20% του περιεχομένου που κυκλοφορεί στην πλατφόρμα του είναι τοξικό και μπορεί να έχει βαρύτατες υγειονομικές επιπτώσεις.
«Μέσα σε λιγότερο από έναν χρόνο», ομολογεί ο πρόεδρος και γενικός διευθυντής του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων Φαμπρίς Φρίς, «κάναμε έλεγχο σε 2.500 ειδήσεις (fact-checking), αριθμός τεράστιος για μια τόσο μικρή χρονική περίοδο. Συνεπώς υπάρχει σοβαρότατο πρόβλημα, το οποίο δεν αντιμετωπίζεται με ευχολόγια».
Όντως, αυτή είναι η πραγματικότητα. Πέρα από την πανδημία, τα δημογραφικά προβλήματα και την αποκαλούμενη κλιματική αλλαγή, η ανθρωπότητα αντιμετωπίζει και ένα οξύ πρόβλημα πνευματικής και διανοητικής ρύπανσης, που είναι ίσως το χειρότερο δεινό για τον άνθρωπο. Διότι αν καταστραφεί το μυαλό του, η κριτική του σκέψη και η δυνατότητά του για μάθηση και πληροφόρηση, τότε η απόσταση των κοινωνιών μας από τις φάρμες των ζώων που περιέγραψε ο Τζορτζ Όργουελ θα είναι πολύ μικρή. Αν όχι ανύπαρκτη, γεγονός δραματικό και ίσως πρωτόγνωρο, σε μια εποχή στην οποία αναζητείται από τους ανθρώπους του πνεύματος η νέα νεωτερικότητα.
Υπό αυτές τις συνθήκες, η πανδημία ναι μεν έδειξε πόσο ευάλωτη είναι η ανθρώπινη ζωή στους ιούς και τις επιδημίες, παράλληλα όμως αποκάλυψε και τον ρόλο που θα παίξουν στην ψηφιακή εποχή μας οι πνευματικοί ιοί στις επιλογές, συμπεριφορές και δράσεις των ανθρώπων. Και οι ιοί αυτοί ήδη δίνουν ρέστα, μολύνοντας σε ανησυχητικό βαθμό και το παγκόσμιο δημοσιογραφικό περιβάλλον, που και αυτό βρίσκεται από καιρό σε νέα λειτουργική και υπαρξιακή φάση.

https://www.naftemporiki.gr/story/1725478/pandimia-poio-to-orgio-tis-parapliroforisis


Δεν υπάρχουν σχόλια: