googleb1fd7cd7ef71feda.html

Τρίτη 18 Μαΐου 2021

SAN GIOVANNI BATTISTA/Ο ΑΓΙΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Ο ΝΑΥΚΛΗΡΟΣ

 


Επιχρωματισμένη φωτογραφία από το αρχείο του Mirricone.

Ο ναός χρονολογείται στις αρχές του 15ου αι. και ήταν αφιερωμένος στον Άγιο Ιωάννη τον Πρόδρομο (San Giovanni Battista), προστάτη των Ιωαννιτών Ιπποτών, που κατείχαν το νησί από τις αρχές του 14ου αι. έως το 1522. Ο ναός βρισκόταν στα όρια της τειχισμένης Ιπποτικής πόλης, της μετέπειτα συνοικίας γνωστής ως «Χώρα». Ήταν ερειπωμένος πριν από το 1861 όταν, σύμφωνα με τις ιστορικές πηγές, η Κοινότητα της Κω ανέθεσε στον Αναστάσιο Πλατανίστα τη συντήρησή του. Μετά το σεισμό του 1933 και κατά τη διάρκεια των ανασκαφών από την Ιταλική Αρχαιολογική Αποστολή στη «Χώρα» διαπιστώθηκε ότι ήταν κτισμένος επάνω από το σημαντικό δίδυμο ιερό της Αφροδίτης. Το 1942 η εκκλησία αποσυναρμολογήθηκε και ανοικοδομήθηκε στην σημερινή της θέση προκειμένου να ελευθερωθεί η περιοχή του ιερού της Αφροδίτης. Η μελέτη μετακίνησης πραγματοποιήθηκε από τον Mario Paolini. Τον Ιούνιο του 1943 έγινε η μεταφορά του υλικού στο ΒΔ τμήμα της «Χώρας».
Ανακατασκευάστηκε ο ναός με χρήση των αριθμημένων αυθεντικών λίθων και νέων τοιχοποιιών. Επίσης διαμορφώθηκε το φράγμα του πρεσβυτερίου, σύμφωνα με το καθολικό τυπικό. Το ιερό όμως κοιτάει προς την Ανατολή όπως ήταν αρχικά.
Το 1947 ο μητροπολίτης Κώου, Εμμανουήλ Καρπαθίου, αφιερώνει τον ναό σε έναν νεομάρτυρα της Κω, τον Άγιο Ιωάννη τον Ναύκληρο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: