googleb1fd7cd7ef71feda.html

Παρασκευή 7 Μαΐου 2021

Τι πραγματικά συμβαίνει με τις πατέντες των εμβολίων

 

Χθες οι ΗΠΑ πήραν την απόφαση να στηρίξουν την πρόταση περί άρσης της προστασίας των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας που αφορούν τις ευρεσιτεχνίες, τις πατέντες των εμβολίων κατά του COVID-19. Η κίνηση αυτή, η οποία άλλωστε αποτελούσε και προεκλογική δέσμευση του προέδρου Μπάιντεν, αποτελεί μία ιδιαίτερα επικίνδυνη ακροβασία που όχι μόνο ενδέχεται να μην αποφέρει τα βραχυπρόθεσμα οφέλη που υπόσχεται, αλλά είναι βέβαιο ότι θα επιφέρει και πολύ αρνητικές συνέπειες μακροπρόθεσμα.
Η λογική πίσω από την άρση της προστασίας των πατεντών των εμβολίων είναι ότι με αυτόν τον τρόπο απελευθερώνονται από το φόβο μηνύσεων οι παραγωγοί των αναπτυσσόμενων χωρών ώστε να μπορέσουν να συμβάλλουν στην παραγωγή περισσότερων δόσεων και εν τέλει εμβολιασμών.
Φυσικά, το αίτημα για την αξιοποίηση κάθε πιθανού μέσου που έχει η ανθρωπότητα στη διάθεσή της για την καταπολέμηση της πανδημίας είναι πολύ εύλογο στις μέρες μας, ιδιαίτερα όταν διατυπώνεται από χώρες όπως η Ινδία που πραγματικά βιώνουν έναν εφιάλτη κρουσμάτων και θυμάτων. Ενώ όμως αυτή η λογική έχει τεράστια απήχηση παγκοσμίως, είναι πολύ αμφίβολο το κατά πόσο αποτελεί την πλέον ενδεδειγμένη λύση στο πρόβλημα της έλλειψης εμβολίων.
Για να αιτιολογηθεί μία κίνηση σαν αυτή του προέδρου Μπάιντεν, θα έπρεπε πρώτα απ’ όλα να είμαστε σίγουροι ότι οι πατέντες όντως αποτελούν εμπόδιο στην παραγωγή περισσότερων εμβολίων - κάτι όμως για το οποίο δεν έχουν παρουσιαστεί συγκεκριμένα στοιχεία που να το στοιχειοθετούν. Αντιθέτως, αυτό που γνωρίζουμε με βεβαιότητα είναι ότι υπάρχουν πολύ σοβαρότεροι λόγοι για τους οποίους οι αναπτυσσόμενες χώρες δεν έχουν σήμερα επαρκή αριθμό εμβολίων στη διάθεσή τους. Οι κυριότεροι από αυτούς αφορούν την έλλειψη τεχνογνωσίας στην παραγωγή, την έλλειψη των αναγκαίων πρώτων υλών και την απουσία αξιόπιστων δικτύων διανομής. Τα εμπόδια αυτά είναι μάλιστα ακόμα μεγαλύτερα σε ό,τι αφορά τα εμβόλια mRNA, που χρησιμοποιούνται για πρώτη φορά μαζικά, πράγμα που ίσως εξηγεί τον λόγο που καμία εταιρία της Ινδίας δεν έχει ακόμη “αντιγράψει” το εμβόλιο της Moderna παρά το γεγονός ότι η συγκεκριμένη εταιρία έχει παραιτηθεί της προστασίας των πατεντών της εδώ και ένα χρόνο.
Διαβάστε περισσότερα: 
https://www.liberal.gr/news/ti-pragmatika-sumbainei-me-tis-patentes-ton-embolion/375465

Δεν υπάρχουν σχόλια: