googleb1fd7cd7ef71feda.html

Δευτέρα 13 Δεκεμβρίου 2021

Astronomy Picture of the Day: Ανακαλύφθηκε αινιγματικός γαλαξίας χωρίς σκοτεινή ύλη

 

Ο γαλαξίας AGC 114905. Με μπλε χρώμα απεικονίζεται η ακτινοβολία των άστρων του γαλαξία ενώ τα πράσινα νέφη αντιστοιχούν σε αέριο υδρογόνο.


Χρειάστηκαν 40 ώρες λεπτομερών μετρήσεων ώστε να ανακαλυφθεί κάτι το εντελώς απροσδόκητο: στον γαλαξία AGC 114905 φαίνεται πως δεν υπάρχει ούτε ίχνος σκοτεινής ύλης. Η ανακάλυψη πραγματοποιήθηκε από τον Pavel Mancera Piña, του Πανεπιστημίου του Groningen και του Ινστιτούτου Ραδιοαστρονομίας της Ολλανδίας, και από τους συνεργάτες του.
Είχε προηγηθεί η ανακάλυψη 6 γαλαξιών που πιθανότατα περιέχουν από μηδαμινή έως καθόλου σκοτεινή ύλη. Μάλιστα ο Mancera Piña και η ομάδα του κλήθηκαν να επιβεβαιώσουν τα συγκεκριμένα ευρήματα καθώς δέχονταν αμφισβήτηση από άλλους ερευνητές. Έτσι, μετά από 40 ώρες λεπτομερούς παρατήρησης μέσω της συστοιχίας ραδιοτηλεσκοπίων “Very Large Array” (VLA) στο Νέο Μεξικό (Ηνωμένες Πολιτείες), αντλήθηκαν στοιχεία που καταδεικνύουν ότι ένας από αυτούς τους γαλαξίες δεν περιέχει καθόλου σκοτεινή ύλη.
Πρόκειται για τον γαλαξία AGC 114905 ο οποίος απέχει 248 εκατομμύρια έτη φωτός από εμάς. Χαρακτηρίζεται ως ένας εξαιρετικά διάχυτος, δηλαδή πολύ αραιός, νάνος γαλαξίας. Αυτό που παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον είναι ότι ανήκει στην κατηγορία των νάνων γαλαξιών όχι λόγω μικρού μεγέθους, αλλά λόγω μικρής φωτεινότητας. Συγκεκριμένα, το μέγεθός του είναι παρόμοιο με αυτό του δικού μας γαλαξία αλλά περιέχει μόλις το ένα χιλιοστό των αστέρων του. Έως τώρα επικρατούσε η ιδέα πως όλοι οι γαλαξίες, και κυρίως οι υπέρ-διάχυτοι νάνοι γαλαξίες, μπορούν να υπάρχουν μόνο αν συγκρατούνται από σκοτεινή ύλη.

Διαβάστε περισσότερα:

https://www.astronio.gr/archives/2869?fbclid=IwAR2L907K9cqr7N3MR4lK2TSHWsa4xJl5CFlH6k9ni1U0eCQp7j-mXwEaPrQ


Δεν υπάρχουν σχόλια: