googleb1fd7cd7ef71feda.html

Πέμπτη 9 Δεκεμβρίου 2021

Xορός πολλών δισ. για πυρηνική σύντηξη


Μέσα στην εβδομάδα, η νεοφυής εταιρεία πυρηνικής σύντηξης Commonwealth Fusion Systems ανακοίνωσε ότι άντλησε 1,8 δισ. δολάρια από επενδυτές, ανάμεσα στους οποίους ο Μπιλ Γκέιτς, οι μεγαλοεπενδυτές Τζορτζ Σόρος και Τζον Ντορ, αλλά και οι επενδυτικές Tiger Global Management, Time Ventures και Emerson Collective. Η Commonwealth έχει έδρα στη Μασαχουσέτη και παλαιότερα εντασσόταν στα προγράμματα του ΜΙΤ, αλλά το 2018 αποσπάστηκε από το τεχνολογικό ινστιτούτο της Μασαχουσέτης και αυτονομήθηκε.
Επικεντρώνεται στην προσπάθεια να επιτύχει την παραγωγή επαρκούς ενέργειας από την πυρηνική σύντηξη με απώτερο στόχο μια οικονομικά βιώσιμη ενέργεια, απεριόριστη ενέργεια. Η εταιρεία σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει τα κεφάλαια που άντλησε για την ανέγερση και λειτουργία ενός συστήματος επίδειξης της τεχνολογίας της και για την κατασκευή ενός εμπορικού αντιδραστήρα πυρηνικής σύντηξης, που ευελπιστεί πως μπορεί να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του 2030.
Συνολικά έχει αντλήσει περισσότερα από 2 δισ. δολάρια στα τρία χρόνια που έχουν μεσολαβήσει από την ίδρυσή της. Στις αρχές Νοεμβρίου, άλλωστε, η Helion Energy, ανταγωνίστρια της Commonwealth, είχε ανακοινώσει ότι άντλησε 500 εκατ. δολάρια από επενδυτές.
Δεν πρόκειται για μεμονωμένες περιπτώσεις, καθώς αυξάνεται διαρκώς ο αριθμός των εταιρειών που προσπαθούν να αναπτύξουν οικονομικά βιώσιμη ενέργεια από την πυρηνική σύντηξη αντιγράφοντας, όπως λένε οι πυρηνικοί φυσικοί και χωρίς καμία ρομαντική διάθεση, «τη διαδικασία με την οποία γεννιούνται τα άστρα». Οπως εξηγούν, τόσο ο ήλιος του δικού μας συστήματος όπως και πολλά αντίστοιχα άστρα δεν είναι παρά κολοσσιαίων διαστάσεων αντιδραστήρες σύντηξης πυρήνων υδρογόνου.

Διαβάστε περισσότερα: 

https://www.kathimerini.gr/economy/international/561615703/xoros-pollon-dis-gia-pyriniki-syntixi/


Δεν υπάρχουν σχόλια: