googleb1fd7cd7ef71feda.html

Πέμπτη 16 Δεκεμβρίου 2021

Τι ευκαιρίες ανοίγει για την Ελλάδα; Με «σφραγίδα» της Γερουσίας νόμος των ΗΠΑ η στρατηγική συνεργασία με τη χώρα μας

 

Ένα σημαντικό βήμα που επιβεβαιώνει το υψηλό επίπεδο της στρατηγικής σχέσης των ΗΠΑ με την Ελλάδα και ανοίγει δρόμους για την ενίσχυση της συνεργασίας αυτής στον τομέα της Άμυνας και της Ασφάλειας, αποτελεί η υπερψήφιση από την ολομέλεια της αμερικανικής Γερουσίας του αμυντικού προϋπολογισμού των ΗΠΑ (NDAA) που περιλαμβάνει και τη γνωστή ως τροπολογία Μενέντεζ για την αμυντική συνεργασία Ελλάδας – ΗΠΑ.
Απομένει πλέον η τυπική διαδικασία της υπογραφής του Αμερικανού προέδρου Τ. Μπάιντεν προκειμένου αυτό το σημαντικό κείμενο «U.S.-Greece Defense and Interparliamentary Partnership Act 2021» («Αμερικανοελληνική αμυντική και διακοινοβουλευτική συνεργασία») για τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις, αλλά και για τον στρατηγικό ρόλο της Ελλάδας στην Ανατολική Μεσόγειο, να γίνει νόμος του Αμερικανικού κράτους.
Η χθεσινή εξέλιξη είναι αποτέλεσμα της παρέμβασης του φιλέλληνα γερουσιαστή Ρ. Μενέντεζ προέδρου της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας και της κινητοποίησης της ομογενειακής οργάνωσης HALC καθώς και παραγόντων του ελληνοκυπριακού λόμπι στις ΗΠΑ που ενέπνευσαν και στήριξαν την πρωτοβουλία του Αμερικανού Γερουσιαστή. Στην προσπάθεια αυτή σημαντικότατη ήταν η συνεισφορά του γερουσιαστή της μειοψηφίας Μ. Ρούμπιο
Ο νέος νόμος του αμερικανικού κράτους αναδεικνύει τον ρόλο της χώρας μας αναφέροντας ότι «η Ελλάδα αποτελεί πυλώνα σταθερότητας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πρέπει να παραμείνουν προσηλωμένες στη στήριξη της ασφάλειας και της ευημερίας της».
Μετά και την υπογραφή της επέκτασης της αμυντικής συμφωνίας MDCA, είναι προφανές ότι η σχέση της χώρας μας με τις ΗΠΑ αναβαθμίζεται σε μια στιγμή που η Ουάσιγκτον είναι σε τροχιά διαρκούς αντιπαράθεσης και σύγκρουσης με την Μόσχα και το Πεκίνο. Και αυτό δεν είναι κάτι που δεν θα επηρεάσει τις σχέσεις με τις δυο αυτές χώρες, αναγκάζοντας την Αθήνα που έχει κάνει τις επιλογές της να αναζητήσει λεπτές ισορροπίες.
Δίνοντας το στίγμα της αμερικανικής πολιτικής στην Ανατολική Μεσόγειο αποδίδεται ιδιαίτερη σημασία στο σχήμα 3+1 μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου Ισραήλ και ΗΠΑ που χαρακτηρίζεται ως επιτυχημένο φόρουμ συνεργασίας σε ενεργειακά ζητήματα το οποίο θα πρέπει να επεκταθεί και να συμπεριλάβει και άλλους τομείς κοινού ενδιαφέροντος.
Η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών θα πρέπει να υποστηρίξει κοινές ασκήσεις συνεργασίας για τη θαλάσσια ασφάλεια με την Κύπρο, την Ελλάδα και το Ισραήλ.

Διαβάστε περισσότερα:

https://hellasjournal.com/2021/12/ti-efkeries-anigi-gia-tin-ellada-me-sfragida-tis-gerousias-nomos-ton-ipa-i-stratigiki-sinergasia-me-ti-chora-mas/

Δεν υπάρχουν σχόλια: