googleb1fd7cd7ef71feda.html

Τρίτη 7 Δεκεμβρίου 2021

Για τον Werner Karl Heisenberg!!!

 

Σαν σήμερα, το 1901, γεννήθηκε ο Werner Karl Heisenberg (Βύρτσμπουργκ, 5 Δεκεμβρίου 1901 – Μόναχο, 1 Φεβρουαρίου 1976) ο άνθρωπος που αμφισβήτησε τις θεμελιώδεις μας έννοιες για τον περιβάλλοντα κόσμο.
Το 1925, σε μια πρωτοποριακή εργασία, ανακάλυψε έναν τρόπο να διατυπώσει την κβαντική μηχανική με όρους των πινάκων (μητρών) (μαζί με τον Max Born και τον Pascual Jordan). Για αυτό το έργο, του απονεμήθηκε το 1932 το Νόμπελ Φυσικής.
Αλλά ο Χάιζενμπεργκ είναι περισσότερο γνωστός για την αρχή της αβεβαιότητας (1927), μια άλλη πτυχή της κβαντικής μηχανικής.
Ήταν στην Κοπεγχάγη, το 1927, που ο Heisenberg ανέπτυξε την αρχή της αβεβαιότητας, ενώ εργαζόταν στα μαθηματικά θεμέλια της κβαντικής μηχανικής. Στις 23 Φεβρουαρίου, ο Heisenberg έγραψε μια επιστολή στον συνάδελφό του φυσικό Wolfgang Pauli, στην οποία περιέγραψε για πρώτη φορά τη νέα του αρχή.
Σύμφωνα με την αρχή της απροσδιοριστίας είναι αδύνατο να μετρηθεί ταυτόχρονα και με ακρίβεια, ούτε πρακτικά, ούτε και θεωρητικά η θέση και η ταχύτητα, ή ορμή, ενός σωματίου.
Εν αντιθέσει με την αρχή της αιτιοκρατίας, σύμφωνα με την αρχή της απροσδιοριστίας υπάρχουν γεγονότα των οποίων η εκδήλωση δεν υπαγορεύεται από κάποια αιτία.
Δx · Δp≥ħ/2
Στη θέση της αιτιότητας της Κλασικής Φυσικής, μπήκε η τυχαιότητα των γεγονότων.
Στην εργασία του σχετικά με την αρχή, ο Heisenberg χρησιμοποίησε τη λέξη "Ungenauigkeit" (ανακρίβεια), όχι αβεβαιότητα, για να την περιγράψει.
Στην πρώτη του εργασία το 1928 που δημοσιεύτηκε από το πανεπιστήμιο της Λειψίας, ο Heisenberg χρησιμοποίησε την απαγορευτική αρχή Pauli για να λύσει το μυστήριο του σιδηρομαγνητισμού.
Το 1929, ο Heisenberg πήγε σε μια περιοδεία διαλέξεων στην Κίνα, την Ιαπωνία, την Ινδία και τις Ηνωμένες Πολιτείες.


Δεν υπάρχουν σχόλια: