googleb1fd7cd7ef71feda.html

Τρίτη 10 Μαΐου 2022

Μπορέλ: Στο τραπέζι η κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων της Ρωσίας για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας

 



#Ουκρανία

#ΜεΤηνΟυκρανια

#WithUkraine

#WithTheUkranianPeople
Οι κυβερνήσεις των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα πρέπει να εξετάσουν το ενδεχόμενο να κατασχέσουν αποθέματα συναλλάγματος και άλλους πόρους της Ρωσίας στη δικαιοδοσία τους, που έχουν παγώσει, για να καλυφθεί το κόστος της ανοικοδόμησης της Ουκρανίας μετά τον πόλεμο, υποστήριξε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, ο Ζοζέπ Μπορέλ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στην εφημερίδα Financial Times.
Ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική, δήλωσε ότι οι ΗΠΑ έχουν πάρει τον έλεγχο περιουσιακών στοιχείων αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων που ανήκουν στην αφγανική κεντρική τράπεζα, εν μέρει για να αποζημιώσουν τα θύματα της τρομοκρατίας καθώς και για ανθρωπιστική βοήθεια για τη χώρα και ότι θα ήταν λογικό να εξεταστούν παρόμοια βήματα με τις ρωσικές εφεδρείες. «Θα ήμουν πολύ υπέρ γιατί είναι λογικό», είπε ο Μπορέλ σε συνέντευξή του στους Financial Times. «Έχουμε τα χρήματα στις τσέπες μας και κάποιος πρέπει να μου εξηγήσει γιατί είναι καλό για τα λεφτά του Αφγανιστάν και όχι για τα ρωσικά χρήματα». Στις αρχές του πολέμου, η ΕΕ και οι σύμμαχοί της πάγωσαν συναλλαγματικά αποθέματα αξίας εκατοντάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων που ήταν σταθμευμένα σε λογαριασμούς της ρωσικής κεντρικής τράπεζας. Η Ρωσία δήλωσε τον Μάρτιο ότι οι κυρώσεις της κεντρικής τράπεζας είχαν παγώσει περίπου 300 δισεκατομμύρια δολάρια από τα αποθέματα χρυσού και συναλλάγματος, τα οποία συνολικά ξεπερνούν τα 600 δισεκατομμύρια δολάρια.
Αξιωματούχοι της ΕΕ εξέτασαν το ερώτημα εάν τα αποθέματα της Ρωσίας θα μπορούσαν με κάποιο τρόπο να αναπτυχθούν στην προσπάθεια ανοικοδόμησης της Ουκρανίας, αλλά οι Βρυξέλλες δεν έχουν παρουσιάσει καμία πρόταση για το θέμα. Ο Ζοζέπ Μπορέλ έθεσε την ιδέα ως έναν από τους πολλούς τρόπους με τους οποίους θα μπορούσε να αναγκαστεί η Ρωσία να συνεισφέρει.

Διαβάστε περισσότερα: 

https://www.protothema.gr/world/article/1241020/polemos-stin-oukrania-borel-sto-trapezi-i-katashesi-periousiakon-stoiheion-tis-rosias/

Δεν υπάρχουν σχόλια: