googleb1fd7cd7ef71feda.html

Σάββατο 28 Μαΐου 2022

ΜΙΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΑΠΟΨΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΜΙΛΙΑ TOY ΚΥΡΙΑΚΟΥ

 


Λοιπόν σύντροφοι, άφησα να περάσει μια μέρα πριν προσπαθήσω να πω 2-3 πραγματάκια για την ομιλία του Π/Θ, για να δω τις πρώτες αντιδράσεις του Τσίρκου.
Μετά από πολλά χρόνια συνδιαλλαγών με Αμερικανούς συνεργάτες, μπορώ να καταλάβω απόλυτα τον ειρμό των μηνυμάτων που θέλησε να περάσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Μην ξεχνάμε ότι μιλούσε σε Αμερικανικό κοινό, που σκέφτεται, αντιδρά και εντυπωσιάζεται από εντελώς διαφορετικά πράγματα απ' όσα ο μέσος Έλληνας. Το κάνω κι εγώ αυτό, είμαι εντελώς διαφορετικός, επικοινωνιακά, όταν συνδιαλέγομαι με Αμερικανούς φίλους.
Ο μέσος Αμερικανός μεγάλωσε με ένα αφήγημα για την Ελλάδα, που σταματάει τις περισσότερες φορές στην Αρχαιότητα. Γνωρίζει για τη Σαλαμίνα, τις Θερμοπύλες, τον Παρθενώνα, γνωρίζει τον Πλάτωνα και τον Αριστοτέλη, την Αθηναϊκή Δημοκρατία και ότι η Ελλάδα υπήρξε η κοιτίδα της Δημοκρατίας, της Φιλοσοφίας και της Επιστήμης. Από εκεί και πέρα, σχεδόν μηδέν.
Έτσι, η όποια ομιλία που κάνει κανείς ως Έλληνας, απέναντι σε τέτοιο Κοινό, πρέπει να τους δημιουργήσει ένα ιστορικό Πλαίσιο το οποίο θα ταυτίζει αυτόν τον Χρυσό Αιώνα με την Ανεξαρτησία των ΗΠΑ, γιατί, (κακά τα ψέματα), η Δημοκρατία έλαμψε μόνο στην Αθήνα, στη Ρώμη (για κάποιο διάστημα) και στη Βενετία των Δόγηδων και θα είχε ξεχαστεί ως πολιτικό σύστημα εάν δεν την αναβίωναν οι Πατέρες του Αμερικανικού Έθνους, εμπνέοντας την Ευρώπη για να ακολουθήσει. Και αυτό το πέτυχε απόλυτα ο Π/Θ της χώρας μας.
Βλέπετε, οι Αμερικανοί φίλοι μας δεν κοιμούνται και ξυπνάνε τρέχοντας να ενημερωθούν τι συμβαίνει σε αυτόν εδώ τον τόπο. Χρειάζονται ένα "μπούσουλα", ένα ιστορικό πλαίσιο, ιδέες και γεγονότα με τα οποία μπορούν να ταυτιστούν, γιατί τα έχουν εμπεδώσει εξ απαλών ονύχων.
"Όταν είσαι στη Ρώμη, φέρσου ως Ρωμαίος" έλεγαν παλιά και αυτό το αντιλαμβάνεται ένας άνθρωπος που έζησε την Αμερικανική Κοινωνία από μέσα, όπως ο Κυριάκος, όπως εγώ, όπως όλοι οι φίλοι μας που έχουν ζήσει σε εκείνα τα μέρη. Πολύ δε περισσότερο, όταν απευθύνεσαι στη Σύγκλητο της σύγχρονης Ρώμης.
Μπορεί λοιπόν ο αφηγηματικός και ιδεολογικός Μίτος της Αριάδνης, που παρουσίασε ο ΚΜ, να φαίνεται λίγο περίεργος και κουβαριασμένος στον μέσο Έλληνα, αλλά "it makes perfect sense" στο Αμερικανικό ακροατήριο στο οποίο απευθυνόταν και αποδείχθηκε αυτό από περισσότερα από 8 standing ovations που εισέπραξε και από τα αυτόγραφα που του ζητούσαν να υπογράψει.
Και κατάφερε να υπογραμμίσει ΟΛΑ τα θέματα που απασχολούν τη χώρα μας, από τα Γλυπτά του Παρθενώνα, μέχρι τους εξοπλισμούς και τις παρενοχλήσεις της Τουρκίας, τον αναθεωρητισμό του Ρετζέπ, τη διχοτόμηση της Κύπρου, τα εξοπλιστικά μας και τη σημασία της Ελλάδας τόσο γεωπολιτικά, όσο και επενδυτικά. Και όσο για τους ανόητους που εξοργίστηκαν με τον παραλληλισμό της Μαριούπολης με το Μεσολόγγι, να τους θυμίσω ότι η Μαριούπολη καταλαμβάνει το 90% των ειδήσεων, ενώ το Μεσολόγγι το 0%.
All in all, εξαιρετική ομιλία, ομιλία ενός πραγματικού πολιτικού ηγέτη και οι απόψεις του θλιβερού Σκουρλέτη ότι "υπήρξε διασκεδαστικός" δείχνουν μόνο φθόνο, ανικανότητα αντίληψης και αδυναμία κατανόησης του πώς λειτουργεί ο κόσμος μας σήμερα. Ίσως μια εκδρομούλα, στα βήματα των ανταρτών, πάνω στον Γράμμο να τον βοηθήσει να ξελαμπικάρει.

Δεν υπάρχουν σχόλια: