googleb1fd7cd7ef71feda.html

Σάββατο 10 Ιουνίου 2023

Νίκος Φίλης, ΣΥΡΙΖΑ και “τουρκική” μειονότητα

 


ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΤΣΙΝΤΣΙΝΗ
ΠΗΓΗ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν είναι εύκολο για καμία υπεύθυνη πολιτική δύναμη να μιλήσει για το εκλογικό αποτέλεσμα στη Ροδόπη. Ακόμη κι όταν υπάρχουν καταγγελίες στελεχών του ίδιου του κόμματος που επικράτησε σε αυτή την περιφέρεια· ακόμη κι αν οι όροι που έκριναν την αναμέτρηση αποδεικνύεται ότι δεν περιορίζονται στον κομματικό ανταγωνισμό· παραμένει πολύ ριψοκίνδυνο να εκστομίσει κανείς μια κατηγορία που ισοδυναμεί με ομολογία ότι η ελληνική δημοκρατία είναι, έστω και σημειακά, ευάλωτη σε μια τρίτη δύναμη.

Αυτή η δυσκολία ίσως εξηγεί και τη σιωπή των πρώτων εικοσιτετραώρων μετά την 21η Μαΐου. Ο χάρτης μιλούσε. Δεν χρειαζόταν να ξέρει κανείς τα δημόσια κατηγορώ των τοπικών μελών του ΣΥΡΙΖΑ για να εξηγήσει τη ροζ νησίδα. Πώς διαχειρίστηκε το κόμμα που ωφελήθηκε αυτή την πολύ ευαίσθητη εκλογική και δημογραφική ιδιαιτερότητα; Τον περισσότερο θόρυβο έκανε η σχετική δήλωση του Νίκου Φίλη, που καταλογίζει «κυπατζίδικα» και «ασφαλίτικα» κίνητρα σε όσους αναρωτιούνται ποιες δυνάμεις επηρέασαν την εκλογική προτίμηση. Ο τέως βουλευτής είδε «βρώμικη επίθεση της Ν.Δ.» που «υποδαυλίζει το εθνοτικό μίσος».

Αν ενδιαφέρεται όμως κανείς να κρατήσει τον εθνοτισμό έξω από τις βουλευτικές εκλογές· αν ο δικαιωματισμός του και η δημοκρατική του κουλτούρα τού υπαγορεύει την υπεράσπιση της ελεύθερης ατομικής βούλησης των πολιτών· δεν πρέπει πρώτα να καταγγείλει τους επίδοξους ποιμένες; Δεν οφείλει πρώτα να δει ποιος οπλοποιεί τις εθνοτικές ταυτότητες, για να χρησιμοποιεί ως πιόνια του τους πολίτες της μειονότητας; Η αντίδραση του Φίλη έκανε περισσότερο θόρυβο επειδή δανείστηκε τα χοντρά στερεότυπα παλαιών προκηρύξεων (επειδή ακριβώς έχει την «εμφυλιοπολεμική» μούχλα που καταλογίζει στους άλλους).

Η αντίδραση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ,όμως, δεν ήταν σε πολύ διαφορετική κατεύθυνση. Χρέωσε τις αντιδράσεις σε «έπαρση» και «αλαζονεία» του Μητσοτάκη που «δεν ανέχεται κανένα άλλο χρώμα στον εκλογικό χάρτη». Οι εκλογές δηλαδή ήταν μια κανονική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς να έχει (επι)δράσει κανένας άλλος παράγοντας εκτός από την πολιτική υπεροχή του ΣΥΡΙΖΑ. Και όσοι μέσα από τον ίδιο τον ΣΥΡΙΖΑ ισχυρίζονται το αντίθετο είναι μάλλον έρμαια της αλαζονείας του Μητσοτάκη.

Η εσωκομματική μειοψηφία σε συντονισμό με την εσωκομματική πλειοψηφία δείχνουν έτσι και στην περίπτωση αυτής της εκλογικής εξαίρεσης γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ, παρότι ο ισχυρότερος αντιπολιτευτικός πόλος, περιορίζεται σε ένα ακροατήριο του ⅕. Για μία ακόμη φορά συκοφαντεί τον εαυτό του, με την περιχαράκωσή του σε θέσεις ακατανόητες για τη μεγάλη πλειοψηφία. Για μία ακόμη φορά προτιμά από την καθαρή εξήγηση, την ασυνάρτητη υπεκφυγή. Η οδυνηρή διαφορά στη Ροδόπη είναι ότι δεν ζημιώνει μόνο τον εαυτό του.

https://www.kathimerini.gr/opinion/562459183/nikos-filis-nisides/


Δεν υπάρχουν σχόλια: