googleb1fd7cd7ef71feda.html

Κυριακή 18 Ιουνίου 2023

Δυσφορία Τουρκίας για Αλεξανδρούπολη, μέσω Hurriyet: Η «πόλη του Αμερικανού» και η μυστική επίσκεψη του αρχηγού της CIA

 




Τη δυσφορία της Αγκυρας για την ολοένα και στενότερη ελληνοαμερικανική συνεργασία, με επίκεντρο το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, αντανακλά σειρά δημοσιευμάτων σήμερα, Πέμπτη, στον τουρκικό Τύπο, με αποκορύφωμα το πρωτοσέλιδο θέμα της εφημερίδας Hurriyet, με τίτλο: «Αλεξανδρούπολη: Η πόλη του Τζόνι».
Οπου «Τζόνι», δηλαδή ο Αμερικανός στη διεθνή αργκό, ο επικεφαλής της CIA, Γουίλιαμ Μπερνς, που φέρεται να επισκέφθηκε μυστικά την πρωτεύουσα του νομού Εβρου μετά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Αθήνα.
Αντίστοιχα δημοσιεύματα έχουν και άλλες τουρκικές εφημερίδες, όπως η Milliyet και η Aksam, όπου επίσης εκδηλώνεται ο προβληματισμός της τουρκικής ηγεσίας για τη σύσφιξη των ελληνοαμερικανικών σχέσεων και για τη βάση των ΗΠΑ μερικά χιλιόμετρα από την ελληνοτουρκική μεθόριο.
Στην ανταπόκριση της Hurriyet από την Αθήνα, που καθίσταται το κύριο θέμα της ημέρας για τη φιλοκυβερνητική εφημερίδα, επισημαίνεται η επίσκεψη Μπερνς στην Αλεξανδρούπολη, που αποκαλείται «Δεδεαγάτς», χρησιμοποιώντας τη μέχρι πριν από έναν αιώνα επίσημη οθωμανική ονομασία της Αλεξανδρούπολης.
«Κι αν δεν έγινε σαφές από την επίσκεψη Μπερνς, μία ημέρα αργότερα ήταν ξεκάθαρο με την επίσκεψη και του Αμερικανού πρέσβη, Τζορτζ Τσούνη, στην πόλη, όπου βρίσκεται αμερικανική βάση κοντά στα τουρκικά σύνορα», γράφει η τουρκική εφημερίδα.
Τονίζεται, μεταξύ άλλων, ότι «η Αλεξανδρούπολη -που απέχει 40 χλμ. από τα τουρκικά σύνορα- έγινε προσφάτως ένα από τα σημαντικότερα λιμάνια logistics των ΗΠΑ στην Ευρώπη. Η πόλη επανέρχεται στο προσκήνιο τις τελευταίες ημέρες, ύστερα από κάποιες ενδιαφέρουσες και αλλεπάλληλες επισκέψεις».
Ταυτόχρονα γίνεται αναλυτική αναφορά στην επίσκεψη Μπερνς στην Αθήνα (30 Μαΐου) και κατόπιν στην Αλεξανδρούπολη (1 Ιουνίου), που ακολουθήθηκε την περασμένη Παρασκευή από τις επισκέψεις τόσο του κ. Τσούνη όσο και των ομολόγων τους της Ουκρανίας, της Βουλγαρίας, της Ρουμανίας και της Μολδαβίας, που επιθεώρησαν και αυτοί το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης.
Ολα αυτά πλαισιωμένα από τη φωτογραφία του Γ. Μπερνς, το λογότυπο της CIA και βεβαίως την Αστερόεσσα.

Διαβάστε περισσότερα: https://www.kathimerini.gr/world/562459720/dysforia-toyrkias-gia-alexandroypoli-meso-hurriyet-i-poli-toy-amerikanoy-kai-i-mystiki-episkepsi-toy-archigoy-tis-cia/?utm_medium=Social&utm_source=Twitter#Echobox=1686217552

Δεν υπάρχουν σχόλια: