googleb1fd7cd7ef71feda.html

Τετάρτη 15 Ιουνίου 2011

Το Δίκτυο Μεταφοράς 150KV και τα αμείλικτα ερωτήματα προς αυτούς που παραπληροφορούν

Με την ευκαιρία της χθεσινής μεγάλης διακοπής θυμίζουμε τι λέγαμε το 2005 και φωτογραφίζουμε τους πραγματικούς υπεύθυνους για τις διακοπές και τη κακή ποιότητα ηλεκτροδότησης.

 Κως, 25 Νοεμβρίου 2005

Προς: Έπαρχο Κω
Δήμαρχο Κω
Δήμαρχο Δικαίου
Δήμαρχο Ηρακλειδών
Κοιν:Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης
Στη δεύτερη ενημερωτική ημερίδα σχετικά με το νέο δίκτυο μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας, εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης άφησαν σαφείς υπαινιγμούς για ντόπιους επιστήμονες που δήθεν παραπληροφόρησαν σχετικά με το θέμα. Επειδή μόνο εμείς εκφράσαμε άποψη για το θέμα, άρα σαφώς αναφέρεσθε σ’ εμάς, εκφράζουμε την αγανάκτησή μας για την ενέργεια σας, που στόχο έχει την φίμωση και εξαφάνιση όσων τολμούν να έχουν θέσεις και απόψεις. Η προσπάθεια δυσφήμισης μας, σε επιστημονικό και κοινωνικό επίπεδο που επιχειρήσατε είναι απαράδεκτη και ατεκμηρίωτη.
Προκειμένου λοιπόν να ξεκαθαρίσουμε το θέμα θέτουμε υπόψη σας τα παρακάτω απλά ερωτήματα, στα οποία παρακαλούμε να απαντήσετε χωρίς υπεκφυγές. Πείτε μας λοιπόν, αν με την κατασκευή του έργου της νέας γραμμής μεταφοράς και σε σχέση με την υπάρχουσα κατάσταση:
· Θα μειωθεί η έκθεση του πληθυσμού που αυτή τη στιγμή βρίσκεται κάτω από τις υπάρχουσες γραμμές μεταφοράς σε ηλεκτρικά και μαγνητικά πεδία. Ναι ή όχι;
· Θα μειωθούν οι απώλειες μεταφοράς κατά 56 φορές; Ναι ή όχι;
· Θα μειωθεί η κατανάλωση μαζούτ και οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου; Ναι ή όχι;
· Θα δημιουργηθεί εκτεταμένη αντικεραυνική προστασία σε όλο το μήκος της νέας γραμμής; Ναι ή όχι;
· Θα εξαφανιστούν ο σπινθηρισμοί των γραμμών μέσης τάσης και οι εξ αυτών πυρκαγιές; Ναι ή όχι;
· Θα προστατευθούν και θα ωφεληθούν οι απλοί πολίτες και οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες; Ναι ή όχι;
Αγωνιζόμαστε πολλά χρόνια για την προστασία του περιβάλλοντος και την βιώσιμη ανάπτυξη του νησιού μας και προσεγγίζουμε τα θέματα υπεύθυνα και με επιστημονική τεκμηρίωση. Οι εύκολοι λαϊκισμοί και οι πολιτικές ή άλλου είδους σκοπιμότητες δεν μας εκφράζουν.
Το νέο δίκτυο μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα έργα υποδομής για το νησί μας. Θα υποστηρίξει την ποιότητα της ζωής μας και την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη ατόμων και επιχειρήσεων. Για την εξέταση των πιθανών επιπτώσεων στο περιβάλλον και την συνολική περιβαλλοντική του αποτίμηση επιβάλλεται η σύγκριση με την κατάσταση που υπάρχει αυτή την στιγμή.
Σε σχέση λοιπόν με το δίκτυο μέσης τάσης των 20kV, η συνολική περιβαλλοντική αποτίμηση της νέας γραμμής των 150 kV είναι θετική, καθώς θα περιορισθεί κατακόρυφα η έκθεση του πληθυσμού στα επίμαχα πεδία και θα μειωθούν οι απώλειες ενέργειας κατά την μεταφορά.
Αν στόχος μας, είναι η αποφυγή των βιολογικών επιπτώσεων της μη ιονίζουσας ακτινοβολίας, πρέπει να απομακρύνουμε τα δίκτυα που διέρχονται μέσα ή δίπλα από κατοικημένες περιοχές. Αυτό ακριβώς επιτυγχάνεται με τη νέα γραμμή των 150 kV.
Αυτή τη στιγμή η ισχύς των 65 ΜW μεταφέρεται στο νησί προς διάφορες περιοχές με εννέα γραμμές μεταφοράς των 20 kV. Αν η ισχύς ισοκατανέμεται στις γραμμές τότε, σε κάθε μια το ηλεκτρικό ρεύμα θα έχει ένταση 464 Α. Είναι απολύτως ξεκάθαρο ότι αίτιο της δημιουργίας του μαγνητικού πεδίου, γύρο από τις γραμμές μεταφοράς είναι η ένταση του ρεύματος και όχι η τάση. Αυτό κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει.
Το ύψος των γραμμών, της μέσης τάσης, απ’ το έδαφος είναι 11 έως 14m και 3 έως 5m από το 2ο όροφο οικοδομής που βρίσκεται κάτω απ’ αυτήν. Δεδομένου δε ότι οι γραμμές αυτές περνούν μέσα ή δίπλα από κατοικημένες περιοχές, σ’ αυτή τη δυσμενή θέση βρίσκονται ήδη εκατοντάδες σπίτια. Με τη νέα γραμμή των 150KV, η ισχύς θα μεταφέρεται με ρεύμα 337Α και με ύψος γραμμής στα 20m απ’ το έδαφος.
ΕΙΝΑΙ, ΝΑΙ Η ΟΧΙ η νέα γραμμή πολύ λιγότερα ρυπογόνα από κάθε μία εκ των υπαρχόντων γραμμών;
Αυτή τη θέση είχαμε και συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε.
Την ίδια θέση υποστήριξε η πρώτη ομάδα επιστημόνων απ’ το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο.
Και η δεύτερη ομάδα επιστημόνων τα ίδια υποστήριξε ουσιαστικά, αφού το πεδίο απ’ τις υπάρχουσες γραμμές που περνούν αυτή τη στιγμή μέσα από τις κατοικημένες περιοχές είναι κατά πολύ μεγαλύτερο απ’ αυτό που θα προκύψει κάτω από τη νέα γραμμή μεταφοράς.
Όλοι εσείς που αντιτίθεσθε στην κατασκευή της γραμμής των 150KV, να είσθε βέβαιοι πως η μεταφορά της ηλεκτρικής ισχύος θα γίνει με την εγκατάσταση από τη ΔΕΗ νέων γραμμών μεταφοράς των 20KV, μέσα από κατοικημένες περιοχές εκθέτοντας ακόμη χιλιάδες ανθρώπους σε υψηλότερα μαγνητικά πεδία. Αν λοιπόν οι πολιτικοί μας και οι εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης ανησυχούν για τους θιγόμενους απ’ τη νέα γραμμή μεταφοράς τότε θα πρέπει να ανησυχούν, περισσότερο για τους κατοίκους που βρίσκονται σήμερα κάτω απ’ τις γραμμές μεταφοράς μέσης τάσης.
Στόχος των πολιτικών οργάνων δεν είναι η έκδοση επιστημονικών πορισμάτων και μάλιστα για θέματα που απασχολούν επί δεκαετίες την επιστημονική κοινότητα. Στην περίπτωση του νέου δικτύου μεταφοράς, τα πολιτικά όργανα που εμπλέκονται οφείλουν:
· Να μην προκαλούν σύγχυση στους πολίτες.
· Να φροντίζουν για την ασφαλή μεταφορά την ενέργειας
· Να μειώσουν την περιβαλλοντική επιβάρυνση στις ήδη βεβαρημένες περιοχές.
· Να μειώσουν την έκθεση του πληθυσμού σε ηλεκτρικά και μαγνητικά πεδία
Επειδή όμως έχουμε θέσεις, κάτι που πιστεύουμε ότι δεν απαγορεύεται, και για τις δύο άλλες λύσεις που προτείνονται, για άλλη μια φορά τις διατυπώνουμε.
Υπόγεια μεταφορά: Η πρόταση για υπογειοποίηση του δικτύου καταστρατηγεί την βασική αρχή αποφυγής της έκθεσης του πληθυσμού. Ενώ θα έπρεπε να προωθείται η απομάκρυνση των αγωγών από τους οργανωμένους οικισμούς, με μεγάλη έκπληξη διαπιστώνουμε ότι υποστηρίζεται η άποψη για υπογειοποίηση της γραμμής. Το έργο αναγκαστικά θα γίνει κατά μήκος του επαρχιακού άξονα, όπου είναι συγκεντρωμένες αστικές δραστηριότητες και οικισμοί. Χιλιάδες άνθρωποι καθημερινά που θα ταξιδεύουν με το αυτοκίνητό τους στον επαρχιακό δρόμο θα βρίσκονται συνεχώς μέσα σ’ ένα ισχυρό μαγνητικό πεδίο. Εκατοντάδες σπίτια και καταστήματα που βρίσκονται δίπλα στον επαρχιακό δρόμο θα βρεθούν ξαφνικά μέσα σ’ ένα συνεχές βεβαρημένο περιβάλλον. Επειδή δε μαγνητική θωράκιση δεν υπάρχει, το μικρό βάθος της εγκατάστασης θα αυξήσει την έκθεση του πληθυσμού στα επίμαχα πεδία. Τέλος το κόστος του έργου θα αυξηθεί τρομακτικά και αυτό θα κληθούμε να το πληρώσουμε όλοι εμείς, τόσο με την υγεία μας όσο και με χρήματα.
Υποθαλάσσια μεταφορά: Ανάλογο έργο στα 150KV, έχει γίνει μόνο για την ζεύξη Ελλάδας - Ιταλίας. Τέτοια έργα γίνονται μόνο για διακρατική σύνδεση και εφόσον δεν υπάρχει εναλλακτική λύση. Είναι υψηλοτάτου κόστους και είναι αδιανόητο να συζητιέται για την απλή μεταφορά ενέργειας μέσα σε ένα μικρό νησί. Η περικύκλωση δε της βόρειας τουριστικής ακτής με ένα ηλεκτροφόρο καλώδιο υψηλής τάσης θα αποτελέσει ωρολογιακή βόμβα στα θεμέλια του τουρισμού μας. Το σκέφτηκε άραγε κανείς αυτό;
Πέρα όμως από το πολύ μεγάλο κόστος, των δύο παραπάνω «λύσεων», υπάρχει και το πολύ σημαντικό θέμα της αύξησης της συχνότητας των βλαβών και του αυξημένου χρόνου και κόστους των επισκευών.
Η επιλογή μας τελικά σαν κοινωνία για το θέμα της μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας, είναι ανάμεσα στο νέο έργο που προτείνεται και στο υπάρχον άθλιο δίκτυο μέσης τάσης. Οι πολιτικές αποφάσεις που θα ληφθούν είναι καθοριστικές και η ευθύνη όσων τις πάρουν πολύ μεγάλη.
Ως επιστήμονες και ενεργοί πολίτες δεν μπορούμε να ανεχθούμε τους απαράδεκτους υπαινιγμούς και τα σχόλια που ακούστηκαν, ειδικά όταν προέρχονται από πολιτικούς που έχουν τεράστιες ευθύνες για μια πολιτική που προωθεί τον γιγαντισμό και δημιουργεί περιβαλλοντική υποβάθμιση.
Δημήτρης Βλάχος
Γιάννης Παπαδάκης
Φίλιππος Παπανικολάου

Δεν υπάρχουν σχόλια: