googleb1fd7cd7ef71feda.html

Τετάρτη 15 Ιουνίου 2011

Μίκα: Πολιτική για τον τουρισμό ή τουρίστες στην πολιτική;


Δυστυχώς, όμως, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με την πολιτική της δείχνει ότι δεν αντιλαμβάνεται πως δρούμε σε ένα εξόχως ανταγωνιστικό περιβάλλον και στο πλαίσιο της οριζόντιας φορομπηχτικής πολιτικής που εφαρμόζει βάζει η ίδια τη θηλιά στο τουριστικό μας προϊόν και ουσιαστικά κλείνει την στρόφιγγα των εσόδων για το ίδιο το κράτος.
Αλήθεια, ποιο είναι το ύψος των εσόδων από τον Τουρισμό; Από τα πρόσφατα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος οι εισπράξεις από τον Τουρισμό το 2010 ανήλθαν σε 9,6 δισ. ευρώ από 10,4 δισ. ευρώ το 2009 και 11,6 δισ. ευρώ το 2008.
Για να δοθεί μια τάξη μεγέθους, τα έσοδα από τον Τουρισμό το 2010 υπερβαίνουν κατά 3,2 δισ. τα οικονομικά μέτρα ύψους 6,4 δισ. ευρώ (νέοι φόροι, μειώσεις μισθών, συντάξεων, φοροαπαλλαγών, κλπ) που θα επιβάλλει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ για το 2011, προκειμένου να καλύψει την αποτυχία την πολιτικής της.
Συνεπώς, ο Τουρισμός πράγματι αποτελεί μια πλουτοπαραγωγική πηγή η αξιοποίηση της οποίας πιθανότατα να ελάφρυνε το λογαριασμό που στέλνει, πάλι, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ στους μισθωτούς, τους συνταξιούχους και, από τα μέχρι τώρα ανακοινωθέντα, και τους άνεργους.
Όμως το ΠΑΣΟΚ δεν λαμβάνει μέτρα για τον Τουρισμό. Και αυτό γίνεται με ευθύνη κυρίως του Υπουργείου Οικονομικών και όχι του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού. Και αυτό γιατί η ανταγωνιστικότητα του τουριστικού μας προϊόντος εξαρτάται, βασικά, και από την τιμή με την οποία αυτό προσφέρεται.
Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ επιμένει στους υψηλούς φορολογικούς συντελεστές. Η Ν.Δ. από την αρχή, από το Ζάππειο Ι είχε προτείνει τη μείωση του ΦΠΑ για τον Τουρισμό, το ΠΑΣΟΚ όμως έκανε το μισό βήμα και προχώρησε στη μείωση του ΦΠΑ στο 6,5% μόνο για τις διανυκτερεύσεις.

Διαβάστε περισσότερα:
https://docs.google.com/document/d/1LOfkJmFLLvZuC7R9eLoNmNlrGU6If9ECXcpJPE1tUkE/edit?hl=en_US

Δεν υπάρχουν σχόλια: