googleb1fd7cd7ef71feda.html

Κυριακή 12 Ιουνίου 2011

Γήπεδα γκολφ: Επιπτώσεις στους υδατικούς και εδαφικούς πόρους-ερημοποίηση

Το κείμενο αποτελεί μια αποστομωτική επιστημονική απάντηση στον περιφερόμενο λομπίστα του γκολφ  και στα τοπικά παπαγαλάκια της ένωσης ξενοδόχων, που συν τοις άλλοις ευθύνονται για το ότι η Κως δεν έχει αυτή τη στιγμή ένα αξιοπιστο δίκτυο μεταφοράς ηλεκτικής ενέργειας.
Εισήγηση στην ημερίδα «Γήπεδα γκολφ: Ποια τουριστική ανάπτυξη θέλουμε στην Κρήτη;» που διοργάνωσε το Παγκρήτιο Δίκτυο Οικολογικών Οργανώσεων στις 21 Μαΐου 2005 στο Πάνορμο Ρεθύμνου.
Δαναλάτος Γ. Νικόλαος
Περίληψη:
Η ερημοποίηση αποτελεί τον μεγαλύτερο κίνδυνο υποβάθμισης γαιών στην ημιξηρική ζώνη της Ελλάδας που απειλεί και το σύνολο των εδαφών της Κρήτης.
Παρουσιάζονται επιγραμματικά οι παράγοντες ερημοποίησης και ιδιαίτερα αυτοί που αναφέρονται στη διάβρωση εδαφών και την εξάντληση υπογείων υδάτων από αλόγιστη χρήση γης όπως η καταστροφή δασικών και θαμνωδών εκτάσεων για τη δημιουργία χλοοταπήτων που είναι ιδιαίτερα απαιτητικοί σε νερό άρδευσης και λοιπές φροντίδες.
Σύμφωνα με το Σχέδιο Δράσης κατά της Ερημοποίησης, μια τέτοια αλλαγή χρήσης γης σε υπερ-ευαίσθητες στην ερημοποίηση περιοχές όπως η Κρήτη, πρέπει να βασίζεται σε λεπτομερειακές εδαφολογικές και υδρολογικές μελέτες των συγκεκριμένων περιοχών καθώς και ευρύτερη κοινωνική αποδοχή και πολιτική συναίνεση.

Διαβάστε περισσότερα:

Δεν υπάρχουν σχόλια: