googleb1fd7cd7ef71feda.html

Τετάρτη 28 Απριλίου 2010

Οι Προτάσεις της Ανθρώπινης Πόλης για τον Καλλικράτη στο έκτακτο συνέδριο της ΤΕΔΚ



                                                                                             
Προς: ΤΕΔΚ Δωδ/νήσου

  
Κύριε, πρόεδρε,
   Ως κινούμενη άμμο , στην οποία κινδυνεύει να χαθεί η αυτοδιοίκηση, χαρακτήρισε με  πρόσφατη απόφασή της  η  Τοπική ‘Ενωση  Δήμων και Κοινοτήτων Αττικής, το «ψευδεπίγραφο», όπως το αποκάλεσε, σχέδιο συνένωσης των ΟΤΑ με την ονομασία Καλλικράτης δυσφημώντας το δημιουργό του Παρθενώνα!
    Συμφωνούμε και επαυξάνουμε με τη θέση αυτή,  διότι, πώς  είναι  δυνατόν να αποδώσει μια τέτοια μεγάλη  μεταρρύθμιση, χωρίς καμία εγγύηση των πόρων που απαιτούνται για την επιτυχία του εγχειρήματος και χωρίς κουβέντα με τις τοπικές κοινωνίες ;
    Μπορούμε να προχωρήσουμε   με αοριστολογίες περί ποσοστών στο ΦΠΑ και στο φόρο Ακίνητης Περιουσίας; Όχι, βέβαια! Και όμως η κυβέρνηση προχωρεί στην εφαρμογή του Καλλικράτη.
    Υπάρχει πλέον φόβος  για την οικονομική επιβίωση των δήμων που θα προκύψουν, καθώς  και για το εργασιακό μέλλον των χιλιάδων εργαζομένων τους.  Απαραιτήτως  πρέπει   να τεθούν προϋποθέσεις από τα αυτοδιοικητικά μας  όργανα.
    Απαραίτητες προϋποθέσεις για να συμφωνήσουμε  με τον Καλλικράτη θεωρούμε ότι  πρέπει να είναι:
1.      Πλήρης επιστροφή των παρακρατηθέντων πόρων στους δήμους.
2.      Ο Καλλικράτης  να είναι πρόγραμμα οικονομικής ενίσχυσης των νέων αυτοδιοικητικών δομών και όχι πρόγραμμα εξοικονόμησης πόρων.
3.       Όλες οι μεταβιβαζόμενες αρμοδιότητες, να συνοδεύονται από τους αντίστοιχους πόρους, διαφορετικά ο νόμος είναι  αντισυνταγματικός, αφού αντίκειται στο άρθρο102 παρ. 2 του Συντάγματος που πρόσφατα υιοθετήθηκε με την απόφαση 506/2010 και από το Συμβούλιο Επικρατείας.
4.      Να είναι διακριτές οι αρμοδιότητες των δύο βαθμών αυτοδιοίκησης.
5.      Να διασφαλιστεί η διατήρηση των εργαζομένων κάθε μορφής, διότι δεν θα είναι εύκολη η αναπλήρωση των κενών που θα δημιουργηθούν από τις απολύσεις και επιπλέον με τις απολύσεις θα δημιουργηθεί τεράστιο πρόβλημα στις τοπικές κοινωνίες.
6.      Να μεταφερθεί η αρμοδιότητα του επαρχιακού δικτύου στους δήμους μαζί με τους ανάλογους πόρους.
  Εάν  οι προϋποθέσεις αυτές ή και όποιες άλλες θέσει η Γενική Συνέλευση της ΤΕΔΚ Δωδ/νήσου  και της ΚΕΔΚΕ, δεν  γίνουν δεκτές , πρέπει να αντιδράσουμε έντονα και το πορτοκαλί φωτάκι, που είπε η ΚΕΔΚΕ, να γίνει κόκκινο, διότι διαφορετικά ο  Καλλικράτης θα φέρει ένα  αλαλούμ   και αυτό θα είναι   καταστροφή για τις τοπικές μας κοινωνίες και κυρίως για τους νέους μας .
Ο Επικεφαλής
Αλκιβιάδης Χατζηνικολάου

Δεν υπάρχουν σχόλια: