googleb1fd7cd7ef71feda.html

Σάββατο 24 Απριλίου 2010

Διαστημικό τηλεσκόπιο Χαμπλ (Hubble) - 20 χρόνια από την εκτόξευση του

Διαστημικό τηλεσκόπιο Χαμπλ




Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

(Ανακατεύθυνση από Hubble)

Το ΔΤΧ είναι ένας μεγάλος δορυφόρος με μάζα 11 τόνους και διάμετρο 2,4 μέτρα. Περιστρέφεται γύρω από τη Γη σε ύψος 559 χιλιομέτρων. Είναι ένα κατοπτρικό τηλεσκόπιο τύπου Ritchey-Chrétien που λειτουργεί στην εγγύς υπέρυθρη ακτινοβολία, στο οπτικό φως και την υπεριώδη ακτινοβολία. Τα όργανα τα οποία βρίσκονται στο Χαμπλ είναι η κάμερα NICMOS (κάμερα εγγύς υπερύθρου και φασματογράφος πολλών αντικειμένων), η κάμερα ACS (προηγμένη κάμερα ερευνών), η WFC3 (η ευρυπεδιακή φωτογραφική μηχανή), ο COS (φασματογράφος της κοσμικής προέλευσης), ο STIS (φασματογράφος απεικόνισης διαστημικού τηλεσκοπίου) και το FGS (συμβολόμετρο εξαιρετικής καθοδήγησης).Το Διαστημικό τηλεσκόπιο Χαμπλ (Hubble Space Telescope) είναι ένα τηλεσκόπιο το οποίο βρίσκεται σε τροχιά γύρω από τη γη. Τοποθετήθηκε σε τροχιά από το αμερικανικό διαστημικό λεωφορείο τον Απρίλιο του 1990 και έχει πάρει το όνομά του από τον αστρονόμο Έντγουιν Χαμπλ. Αν και δεν ήταν το πρώτο διαστημικό τηλεσκόπιο, ήταν ένα από τα πιο ευέλικτα και έδωσε σημαντικά αποτελέσματα με εικόνες που δεν ήταν εφικτό να ληφθούν από τα επίγεια τηλεσκόπια. Το Χαμπλ προβλέπεται να λειτουργήσει μέχρι το 2014. Το ΔΤΧ είναι προϊόν της συνεργασίας ΝΑΣΑ και ΕΣΑ. Αναπτύχθηκε στα πλαίσια του προγράμματος μεγάλων παρατηρητηρίων, μαζί με το τηλεσκόπιο ακτίνων γ Κόμπτον, το παρατηρητήριο ακτίνων Χ Τσάντρα, και το Διαστημικό Τηλεσκόπιο Σπίτζερ.[1]
Το ΔΤΧ εκτοξεύθηκε στο διάστημα τις 24 Απριλίου 1990 με το διαστημικό τηλεσκόπιο Discovery και υπολογίζεται πως το τέλος της αποστολής του θα είναι γύρω στο 2013 με 2020.[2][3] Από τότε έχει δεκτεί πέντε αποστολές επιδιόρθωσης στο διάστημα, κάτι για το οποίο και είχε κατασκευαστεί. Η πρώτη ήταν καθοριστική διότι αποδείκτηκε ότι το οπτικό σύστημα ήταν ελαττωματικό και έστελνε θαμπές φωτογραφίες και έπρεπε επειγόντως να επιδιορθωθεί.
Ο αντίκτυπος του ΔΤΧ στην αστρονομία είναι τεράστιος αφού βοήθησε στην επίλυση κάποιων από τα προβλήματα της αστρονομίας, αφού έδωσε δεδομένα που χρησιμοποιήθηκαν σε νέες θεωρείες για την επίλυση αυτών των προβλημάτων. Το κύριο πρόβλημα για το οποίο το ΔΤΧ είχε σχεδιαστεί ήταν ο υπολογισμός της σταθεράς του Χαμπλ, η οποία δείχνει τον ρυθμό με τον οποίο το σύμπαν επεκτείνεται, μέσω της μέτρησης της απόστασης με τη μέθοδο των μεταβλητών Κηφεΐδων.[4]

[Επεξεργασία]Παραπομπές

  1.  NASA's Great Observatories. NASA (ανακτήθηκε 2008-04-26 )
  2.  HST Program Office. "Hubble Facts: HST Orbit Decay and Shuttle Re-boost" (PDF). Goddard Space Flight Center. Retrieved on 2009-05-12.
  3.  Amiko Kauderer (26 March 2009). Space Shuttle Mission Overview — STS-125: The Final Visit. NASA (ανακτήθηκε 2009-05-02 )
  4.  STSCi newsletter, v. 20, issue 2, Spring 2003

[Επεξεργασία]Εξωτερικοί σύνδεσμοι



Δεν υπάρχουν σχόλια: