googleb1fd7cd7ef71feda.html

Παρασκευή 8 Ιουλίου 2011

Πράσινο φως στις κοινωνικές συνεταιριστικές επιχειρήσεις. Η πολιτική δικαίωση Καΐσερλη!!!

Ρεπορτάζ: Φώφη Κορίδηtech@kerdos.gr

Τον δρόμο προς τη Βουλή πήρε το σχέδιο νόμου για την «Κοινωνική οικονομία», μετά και το πράσινο φως που έλαβε χθες από το υπουργικό συμβούλιο.
Η κυβερνητική αυτή πρωτοβουλία συνίσταται στη δημιουργία ειδικού νομοθετικού πλαισίου για τη λειτουργία ενός νέου τύπου επιχείρησης, αυτού της «κοινωνικής συνεταιριστικής επιχείρησης», με στόχο τη δημιουργία - έως το 2014 - 60.000 νέων εργασιακών θέσεων και την απορρόφηση 60 εκατ. ευρώ από τους Κοινοτικούς πόρους μέσω του Ταμείου Κοινωνικής Οικονομίας.

Η έννοια της «κοινωνικής οικονομίας» αναφέρεται στο σύνολο των οικονομικών και επιχειρηματικών δραστηριοτήτων, οι οποίες αναλαμβάνονται από ΝΠΙΔ και ΝΠΔΔ, όπως κοινωνικές συνεταιριστικές επιχειρήσεις, ΜΚΟ και ιδρύματα, με στόχο το συλλογικό οικονομικό και κοινωνικό συμφέρον αλλά και τη διασφάλιση του συλλογικού συμφέροντος των ίδιων των μελών των κοινωνικών συνεταιριστικών επιχειρήσεων, μέσω αναπτυξιακών, οικονομικών και κοινωνικών πρωτοβουλιών τοπικού, περιφερειακού ή ευρύτερου χαρακτήρα (πολιτιστικές, περιβαλλοντικές δραστηριότητες, αξιοποίηση-ανάδειξη τοπικών προϊόντων παροχή κοινωνικών υπηρεσιών).

Εν αντιθέσει με την υπόλοιπη ΕΕ, όπου η «κοινωνική οικονομία» αναλογεί στο 10% επί του συνόλου των επιχειρήσεων με 11 εκατ. εργαζομένους (5,9% της συνολικής απασχόλησης και 6,7% της μισθωτής απασχόλησης), ή εμφανίζει τα μικρότερα ποσοστά μεταξύ των 15 κρατών-μελών της ΕΕ που έχουν τη σχετική εμπειρία, με την απασχόληση επί της «κοινωνικής οικονομίας» να αντιπροσωπεύει μόλις το 1,8% της συνολικής απασχόλησης και το 2,9% της μισθωτής εργασίας.
Διαβάστε περισσότερα: http://www.kerdos.gr/default.aspx?id=1528735&nt=103

Δεν υπάρχουν σχόλια: