Έπειτα από δέκα χρόνια «σιωπής», το ιστορικό τηλεσκόπιο Newall, το οποίο συνέβαλε καθοριστικά στην ανάπτυξη της επιστήμης της Αστρονομίας στην Ελλάδα, λειτουργεί στο Κέντρο Επισκεπτών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, στην Πεντέλη.
Το τηλεσκόπιο παρέμενε εκτός λειτουργίας εξαιτίας προβλημάτων που αντιμετώπιζαν ο μηχανισμός του, ο θόλος που το περιβάλλει, αλλά και όλο το κτήριο του Κέντρου Επισκεπτών. «Ήταν θέμα προτεραιότητας για εμάς να μπει ξανά το τηλεσκόπιο στη “μάχη” της παρατήρησης» εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Εθνικού Αστεροσκοπείου, Κανάρης Τσίγκανος.
Έτσι, για περισσότερο από έναν χρόνο το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών προχώρησε σε εργασίες αποκατάστασης του τηλεσκοπίου και ανακαίνισης του κτηρίου, με αποτέλεσμα την πλήρη επαναλειτουργία του πριν από δύο μήνες.
Το τηλεσκόπιο Newall οφείλει το όνομά του στον Robert Stirling Newall (1812-1889), ο οποίος ξεκινώντας ως ερασιτέχνης αστρονόμος οραματίστηκε και χρηματοδότησε την κατασκευή του, όταν το 1862 ανακάλυψε τυχαία δύο κρύσταλλα μεγάλων διαστάσεων από στεφανύαλο και πυριτύαλο. Αφού προμηθεύτηκε τα κρύσταλλα, ανέθεσε στο πρώτο εργοστάσιο κατασκευής ισημερινών τηλεσκοπίων στη Μεγάλη Βρετανία την κατασκευή του μεγαλύτερου τηλεσκοπίου της εποχής, με διάμετρο φακού 62 εκατοστά.
.........Το 1955 το Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ δωρίζει το τηλεσκόπιο στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών. Η κυβέρνηση χρηματοδοτεί την κατασκευή του διαμέτρου 14 μέτρων θόλου και το 1959 το τηλεσκόπιο εγκαθίσταται στην Πεντέλη.
.......................Εκδήλωση με αφορμή την επαναλειτουργία του τηλεσκοπίου Newall διοργανώνεται το Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου, στις 19.30, στο Αστεροσκοπείο Πεντέλης. Η εκδήλωση έχει στόχο να αναδείξει τη σημασία και προσφορά του τηλεσκοπίου Newall στην ανάπτυξη της αστρονομικής επιστήμης στην Ελλάδα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου