googleb1fd7cd7ef71feda.html

Κυριακή 19 Ιανουαρίου 2014

Αφιέρωμα του κ. Β. Χατζηβασιλείου στη μνήμη του Διαμαντή Γιαννιού

                           « Ανδρεία σωφροσύνης αιρετοτέρα»

                                                                Αριστοτέλης
φωτό:aegeanews

Ο Διαμαντής Γιαννιός, το τολμηρό και γενναίο παλικάρι της Κω, που όργωνε με το όπλο στο χέρι τα βουνά του νησιού μας κατά τη σκληρή και απάνθρωπη περίοδο της Γερμανικής ναζιστικής κατοχής, έφυγε από κοντά μας. Κι εμείς που τον γνωρίσαμε, γράψαμε γι αυτόν και καμαρώσαμε το σθένος και την ανδρεία του σεμνού αυτού πατριώτη, νιώθουμε από σήμερα πολύ φτωχότεροι.
Από τα 17 του χρόνια ο Διαμαντής Γιαννιός έθεσε τον εαυτό του στην υπηρεσία του αγωνιζόμενου Ελληνικού και Συμμαχικού Στρατού, αδιαφορώντας για τους κινδύνους που διέτρεχε. Γράφεται στη δύναμη του Ιερού Λόχου κι εκπαιδεύεται στους Καταδρομείς, για να λάβει μέρος σε πολλές παράτολμες επιχειρήσεις, με μοναδικό όραμά του να δει τον τόπο του και όλα τα Δωδεκάνησα ελεύθερα κάτω από τη φιλόστοργη στέγη της Μάνας Ελλάδας. Το Γενάρη του 1944 προάγεται σε δεκανέα και μέχρι τον Απρίλη εκπαιδεύεται ως αλεξιπτωτιστής στην Παλαιστίνη, για να συμμετάσχει σε καταδρομικές επιχειρήσεις στο Καστελλόριζο. Τον Ιούλη παίρνει μέρος στη μεγάλη μάχη για την απελευθέρωση της Σύμης και προάγεται σε λοχία «επ’ανδραγαθία». Τον ίδιο μήνα θα συμμετάσχει σε αναγνώριση θέσεων των Γερμανών στην Κω, που δεν ήταν φυσικά η μοναδική αφού και σε άλλες αναγνωρίσεις όπως στο Θυμιανό της Κεφάλου και αλλού έδωσε το παρόν. Το Φλεβάρη του 1945 θα λάβει μέρος στην απελευθέρωση της Τήλου, όπου και θα παρασημοφορηθεί με το πρώτο παράσημο «εξαιρέτων πράξεων». Συμμετέχει σε μάχες στο Αγαθονήσι, στα Λέβιθα της Πάτμου, στην Αλιμνιά και στο Μονόλιθο της Ρόδου. Ειδικά στην Αλιμνιά θα προαχθεί σε επιλοχία «επ’ ανδραγαθία» και του απονέμεται το δεύτερο παράσημο «εξαιρέτων πράξεων».
Με την παράδοση της Δωδεκανήσου από τις Γερμανικές Αρχές στους Άγγλους συμμάχους και στον Ιερό Λόχο, ο Διαμαντής Γιαννιός θα επιστρέψει στην Αθήνα από το Κάιρο, που ήταν η βάση των Ιερολοχιτών, για να απολυθεί στις 31 Αυγούστου του 1945 από τη Μοίρα Διοίκησης του Ιερού Λόχου με το βαθμό του επιλοχία ολμιστή καιαλεξιπτωτιστή. Μετά την Ενσωμάτωση της Δωδεκανήσου θα υπηρετήσει ως υπάλληλος στον Οργανισμό Τηλεπικοινωνιών Ελλάδας. Επί σειρά ετών θα προσφέρει τις υπηρεσίες του ως Αντιπρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδέσμου Παλαιών Πολεμιστών, Ριμινιτών-Ιερολοχιτών και Αντιστασιακών περιόδου 1940-45 της Κω, Πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Τραυματιών της περιόδου 1940-45 και μέλος της Ομοσπονδίας Ιερολοχιτών Ελλάδας.
Αγαπητέ και αλησμόνητε φίλε Διαμαντή, όλοι εμείς στην Κω αισθανόμαστε βαριά την παρακαταθήκη που μας αφήνεις και σου εκφράζουμε με συγκίνηση και σεβασμό τη βαθιά ευγνωμοσύνη μας, για όσα πρόσφερες στην Πατρίδα και στο αγαπημένο σου νησί. Υποκλινόμαστε προ του τάφου σου και αναφωνούμε με μια ψυχή τη ρήση του αθάνατου Περικλή: «ο τάφος των ηρώων ειν’ ολόκληρο το Σύμπαν»!!!
Aιωνία σου η μνήμη

Δεν υπάρχουν σχόλια: