Τον Μάρτιο του 2004 το Rosetta ξεκίνησε ένα φιλόδοξο ταξίδι με στόχο να φτάσει και να εξερευνήσει έναν κομήτη. Επί επτά χρόνια το Rosetta ταξίδευε στο ηλιακό σύστημα προσπαθώντας να βρεθεί κοντά στον κομήτη 67Ρ/Τσουρίμοφ-Γκερασιμένκο. Στην πορεία του έκανε σειρά ερευνών παρατηρώντας πλανήτες και αστεροειδείς που βρίσκονταν στην πορεία του.Τον Ιούνιο του 2011 οι υπεύθυνοι της αποστολής, όπως προέβλεπε το σχέδιο, απενεργοποίησαν ορισμένα από τα όργανά του και ουσιαστικά έθεσαν το σκάφος σε ένα είδος χειμερίας νάρκης ώστε να μην ξοδέψει άλλη ενέργεια η οποία θα είναι απολύτως απαραίτητη για την τελική φάση της αποστολής.Για σήμερα στις 12:00 ώρα Ελλάδας είναι προγραμματισμένη η «αφύπνιση» του διαστημοπλοίου Rosetta της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Υπηρεσίας (ESA), ώστε το σκάφος να ξεκινήσει την τελική φάση της αποστολής του και να «ταξιδέψει» μέχρι τον κομήτη 67P/Churyumov–Gerasimenko.
Στόχος της ESA είναι η συγκεκριμένη αποστολή να γίνει η πρώτη που θα προσεδαφίσει μια ανιχνευτική συσκευή σε κομήτη για επιτόπια έρευνα. Η συσκευή, η οποία ονομάζεται Philae, θα εκτοξευθεί από το Rosetta όταν το σκάφος φτάσει στον 67P/Churyumov–Gerasimenko, κάτι που αναμένεται να γίνει τον επόμενο Νοέμβριο. Το Philae θα τρυπήσει τον κομήτη, παίρνοντας δείγματα κάτω από την επιφάνειά του, με το διαστημόπλοιο να συμμετέχει κι αυτό στη μελέτη του διαστημικού βράχου, «σαρώνοντάς» τον με τα 11 επιστημονικά όργανα που διαθέτει.Αν και το «ξυπνητήρι» έχει ήδη ενεργοποιηθεί, θα χρειασθούν επτά ώρες για να διαπιστώσουν οι επιστήμονες της ESA πως όλα πήγαν καλά – λαμβάνοντας το πρώτο σήμα από το σκάφος, κάτι που αναμένεται να γίνει περίπου στις 20:00 ώρα Ελλάδας. Στο χρονικό διάστημα που θα μεσολαβήσει, το Rosetta θα επανενεργοποιήσει και θα θερμάνει όλα τα ηλεκτρονικά συστήματά του.
http://networkedblogs.com/
Το «ξύπνημα» του σκάφους είχε προγραμματισθεί για τη Δευτέρα στις 12:00 (ώρα Ελλάδας) όμως το πρώτο σήμα, μετά μια μακρά αυτοματοποιημένη διαδικασία, δεν έφθασε στη Γη παρά στις 20:18 ώρα Ελλάδος.
Το σήμα έλαβε ο σταθμός της αμερικανικής διαστημικής υπηρεσίας NASA στο Γκόλντστοουν των ΗΠΑ και επιβεβαιώθηκε από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Διαστημικών Επιχειρήσεων του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος στο Ντάρμστατ, ενώ το «ξύπνημα» του σκάφους ανακοινώθηκε με μήνυμα που αναρτήθηκε στο λογαριασμό της ESA στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter @ESA_Rosetta: «Γεια σου, κόσμε!»
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου