googleb1fd7cd7ef71feda.html

Πέμπτη 30 Ιανουαρίου 2014

Το φάντασμα της ισότητας και η αξιολόγηση

«Τα λογικοφανή  υπερασπιστικά επιχειρήματα (υπέρ της αξιολόγησης) βασίζονται ισχυρά στην κυρίαρχη επιβεβλημένη αντίληψη ότι ''δεν είναι οι άνθρωποι ίσοι ή το ίδιο ικανοί’’, (ή το ίδιο εργατικοί – θα πρόσθετα εγώ) η οποία παρουσιάζεται να έχει ισχύ φυσικού βιολογικού νόμου». Και παρακάτω:

«Οι απόψεις  που υποστηρίζουν  τη φυσική ανισότητα των ανθρώπων (κοινωνικός δαρβινισμός), αποτελούν  απολογητική  της κοινωνικής ανισότητας,  ενώ αυτές που υποστηρίζουν  την  εκ φύσεως ισότητα οδηγούνται στη θεώρηση της κοινωνικής ανισότητας ως  παραβίαση  και  στρέβλωση  της ανθρώπινης φύσης».

Ώστε λοιπόν η ανισότητα είναι στρέβλωση της ανθρώπινης φύσης; Και ο Δαρβίνος κάτι σαν νεοφιλελεύθερος: εξέλιξη με φυσική επιλογή (η «αξιολόγηση» της φύσης) ανταγωνισμός, επιβίωση των ισχυρότερων.

Επειδή δεν θέλουμε η κοινωνία να είναι ζούγκλα, χρειάζεται προστασία στον αδύναμο, και ισότητα όλων απέναντι στο νόμο και στις ευκαιρίες. Αλλά πώς να γίνει– οι άνθρωποι δεν είναι ίσοι στις ικανότητες, ούτε στο ταλέντο, ούτε στον δυναμισμό. Από την στιγμή που δεν το δέχεσαι αυτό, θεσπίζεις την ισότητα προς τα κάτω. Με άλλα λόγια την ισοπέδωση – και άρα την απαξίωση κάθε ατομικής αξίας και δημιουργίας.
Διαβάστε περισσότερα:
http://www.protagon.gr/?i=protagon.el.ellada&id=31260

Δεν υπάρχουν σχόλια: